Lato to obfitość warzyw i owoców! Można i nawet warto zaszaleć czasami trochę dłużej w kuchni ;)

Są osobniki, które bez mięska jednak ani rusz (przynajmniej tak im się narazie wydaje ;P), trzeba więc kombinować jak tu zrobić coś  „wege” dla siebie i aby pasowalo jakieś mięsiwo dla reszty wojowników ;). Ostatnio odkrywam ciekawe połączenia w kuchnii hinduskiej, ogólnie “orientalnej” szeroko pojętej. Rozmaite użycie mlek roślinnych, przypraw baaardzo intensywnych w smaku i zapachu. Doświadczenia rozpoczęte…. Wstępnie stwierdzam: REWELACJA.

Delikatne klopsiki po hinduskuimage

Składniki:

  • 200g ryżu Basmati ( ja połączyłam basmati i dziki)
  • 200g mielonej jagnięciny
  • 100g mielonego drobiu (lub chudej wołowiny)
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki ksylitolu, miodu lub agawy
  • 50 g orzeszków ziemnych ( bez soli, bez tłuszczu)
  • dwie garsci świeżego szpinaku (można znacznie więcej jeśli ktoś lubi ;))
  •  kilka listków mięty do dekoracji

Ryż basmati gotujemy według przepisu. Ja użyłam mieszkanki ryżu basmaiti i dzikiego. Mięsa zmielone mieszamy ze sobą i z przyprawami jakich używamy. Zwilżonymi lekko dłońmy formujemy kuleczki. Cebulę i czosnek siekamy drobno i na patelni delikatnie szklimy. Dodajemy klopsiki i obsażamy, obracając. Wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier, dusimy ok. 10 minut. Orzeszki mielimy. Szpinak (liście) siekamy. Dodajemy kolejno szpinak, orzeszki dobrze mieszamy i jeszcze dusimy około 5 minut. Danie podaje sie w małych miseczkach: ryż + klopsiki i sporo sosu + gałązka mięty ;) Smakowanie tej potrawy gwarantuje naszemu podniebieniu ciekawe i baaardzo pozytywne doznania!

Co ciekawe tego typu sos pasuje również do ryb. Robiłam ten sam sos  tylko z dorszem duszonym w tym sosie i smakowało całkiem nieżle ;)

image

Marokański kurczak w kołderce z migdałów

Danie szybkie, lekkie, dobre nawet przy 30-stopniowym upale w towarzystwie schłodzonej zielonej, miętowej herbaty.

Składniki:

  • 1 pierś podwójna z kurczaka ( najlepiej ze swojskiego chowu)
  • 1-2 łyżeczki oliwy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz
  • płatki migdałowe

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Kurczaka kroimy pierś z kurczka w plastry, delikatnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Kawałaki mięsa smarujemy z obu stron oliwą. Rozkładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posypujemy cynamonem, solą i pieprzem, a na koniec płatkami migdałowymi. Wkładamy do nagrzanego pierkanika na ok 15minut (max) i gotowe. U mnie serwowałam z ryżem basmati z masalą do ryżu, plus surowe warzywa sezonowe ;)

imageInpirujące KUliNARIA