Uff .. jak mi dziś lekko;)))! Pamiętam jak rok, czy dwa. trzy lata temu męczyłam się podczas upałów w kuchni. Niby sporo możliwości, bo mnóstwo warzyw, owoców, ale wszystko się już znudziło, niby nie chce się jeść..a jednak chce ;)?! Fajnie by było zdrowo i tak by się najeść, lecz nie “przejść”. Do tego dziecko, które trochę wybredne wtedy jeszcze bywało. Nudaa.. Dzięki temu, że rozpoczęłam nowy etap kulinarny w moim życiu ( nie tylko k’Uli’narny zresztą!), który tak naprawdę trwa po dziś dzień ;) mam zdecydowanie szersze spektrum pomysłów, niekoniecznie wszystkie wyrafinowane. Grunt to odpowiednia ilość, jakość i pora tego co spożywamy ;)
Zdrowe, świadome nawyki wyrobiają się z czasem samoistnie!
Dziś w menu:
Omlet z owocami i jogurtem (bez mąki)
Składniki:
- 2 jaja eko
- 40 g twarogu chudego
- 2 łyżki płatków owsianych/jęczmiennych/orkiszowych niebłyskawicznych
- 2 łyżki dobrego jogurtu naturalnego
- szklanka połówek truskawek, jagód, borówek , lub porzeczek ;-)
- łyżeczka oliwy
- odrobina ksylitolu (jeśli komuś będzie zbyt kwaśne)
Miksujemy jaja z twarogiem i jogurtem. Następnie dodajemy płatki i owoce ( teraz najlepiej mieszać już łyżką). Smażymy na oliwie ok 5 min każdą stronę. Ten omlet można zrobić bez owoców w środku, jeśli ktoś woli nimi obsypać. Doskonałym dodatkiem są płatki migdałów lub orzechy włoskie. Idealny letni obiad nie tylko dla dzieciaczków ;-)
Naleśniki z otrębami i owocami sezonowymi
Składniki: (na jednego naleśnika)
- 1/3 szklanki otrębów owsianych i ciut eko
- szczypta proszku do pieczenia eko
- szczypta soli morskiej
- 1 jajko eko
- łyżka ksylitolu
- 3 łyżki mleka (kto jakie uznaje)
- 1/3 szklanki i ciut : jagód/porzeczek/borówek/malin/morele/posiekane brzoskwinie
- łyżeczka oliwy
- 2-3 łyżki jogurtu
Mieszamy wszystkie suche składniki: otręby, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy jajko, cukier, mleko i odrobinę owoców. Smażymy na oliwie lub na patelni na której można smażyć bez tłuszczu. Polewamy jogurtem, posypujemy reszta owoców i zawijamy w kopertę. Można użyć mleka roślinnego i jogurtu roślinnego ;) PYCHA!
U mnie owoce w środku naleśnika to tym razem: porzeczki i brzoskwinie ;)
Lub:
lub:
Lekkie omlety wytrawne
Składniki:
- 2 białka
- 1 żołtko
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- plaster chudego sera żółtego/ białego (można pominać)
- plaster drobiowej wędliny lub mięsa/ ryby z grilla
- półmisek ulubionych warzyw surowych sezonowych (pomidory, ogórki, papryka, fasola, sałata, czosnek,cebula, szczypior)
W wysokim naczyniu ubijamy białka, żółtko, mleko, dodajemy sól, opcjonalnie pieprz, kurkumę. Wymieszaną masę wylewamy na patelnię. Możemy omlet smażyć na łyżeczce oliwy lub zupełnie bez to zależy od jakości naszej patelni. Jeśli chodzi o oliwę, najlepiej używać tych nierafinowanych, są to tłuszcze jak najbardziej nam niezbędne m.in. aby witaminy mogły się rozpuścić i odpowiednio w naszym organizmie przyswoić. Omlet podsmażamy delikatnie z obu stron. Nakładamy warzywa, mięso lub ser posypujemy ulubiona zielenią, suszona papryką, kurkumą, imbirem i zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu na 2-3 minuty. Wyłączamy ogień. Nakładamy na talerz wyłożony sałatą i resztą surowych warzyw. U mnie zawsze nie zdążam uwiecznić omleta w całości tak szybko ucieka z talerza ;-D. Postaram się jednak nad tym popracować ;)
Wersja z ananasem i mięsem :
Wersja z warzywkami i chudy eko twarogiem i odrobiną oleju lnianego :
Lub
Foto: https://www.facebook.com/pages/Kama-D%C5%BCere%C5%BCun-Art-Photography/271304479599988?fref=ts
Smacznego!
ZAPRASZAM SERDECZNIE RÓWNIEŻ TUTAJ :
https://www.facebook.com/InspirujaceKulinaria
K’Uli’Naria