Wewnętrzne wiosenne porządkowanie

Wewnętrzne wiosenne porządkowanie

Wiosna, wiosna…bardzo w pełni 😉 A ja odrobinę zagoniona, bo wciąż brakuje mi czasu, można by rzec na wszystko;)…ajć! Cały czas uczę się jednak, jak dobrze planować rozkład swoich zajęć, pracę. Jest to nawet dość podobne procesu uczenia się uważnego jedzenia. Jak każdy proces, aby przyniósł efekty, musi “chwilę” potrwać. Ostatnio jest to dla mnie o tyle ważne, iż podejmuję sporo nowych dla mnie wyzwań w życiu, co się wiąże z całkiem świeżymi zagadnieniami, obszarami. Różnie się w tym czuję, czasami jest jeden krok do przodu pięć w tył, ale bardzo chcę takich zmian, więc jeśli coś ma być “dla mnie” to bedzie. Pracowitość, cierpliwość, oraz dobrzy i przyjaźnie nastawieni ludzie, to często klucz do spełniania marzeń.

Zatem, wiosenne porządki już częściowo za mną.. tzn? Pozbycie się wszelkich produktów ‘odpadowych’ i toksyn, które się w ciagu ostatnich miesięcy, a nawet lat nagromadziły. Dlaczego częściowo, bo cały czas na swojej drodze mam wpadki, a aby organizm zupełnie sie oczyścił, musi mniąć kilka lat, więc cały czas rozpoczynam i idę w tym kierunku. Człowiek to tylko człowiek, popełnia całkiem sporo błędów, ale tak sobie myślę, że to nic, bo przynajmniej cały czas się uczy, ważne by chcieć coś zmienić. Każdy musi wybrać/dobrać sobie odpowiedni sposób oczyszczania/odtruwania organizmu. Właściwa kuracja, a może bardziej zgodne z tym co ja uskuteczniam, nie kuracja/dieta tylko nowe nawyki żywieniowe na trwałe z którymi się da i chce żyć;). Oprócz tego, że pozbywamy się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, dostarczamy mu witamin i składników odżywczych niezbędnych do wzmocnienia i odnowy. Takimi narządami szczególnie narażonymi są wątroba i nerki. Wątroba jest narządem, który wyodrębnia toksyny ze spożywanego pokarmu, takie jak wszelkie dodatki chemiczne do żywności, narkotyki, alkohol i następnie rokłada te substancje na nieszkodliwe dla naszego organizmu, magazynuje je lub wydala z organizmu. Zajeta przetwarzaniem trujących odpadów, zaniedbuje swojądruga istotną funkcję, którą jest wytwarzanie energii.Dlatego właśnie po przepiciu lub przejedzeniu czujemy się ociężali i senni. Nerki zajmują się filtracją płynów i usuwaniem z organizmu toksyn, dlatego dobrze jest wypijać około 2-3 litrów wody kazdego dnia. To tak w wielkim skrócie piszę o tych dwóch tak ważnych naszych elementach naszego ciała, aby bardziej widzieć potrzebę oczyszczania. Można ten proces traktować jako inwestycje w siebie samego, również dla dobra bliskich nam osób.

A dziś zaproponuję Wam:

                                    Surówkę z marchwi z imbirem

Składniki:

  •  około 200 g marchwi
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 czubata łyżeczka tartgo imbiru
  •  1 łodyga selera naciowego
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Zetrzyj na tarce jabłko, marchew na grubszych oczkach. Posiekaj seler. Wymieszaj wszystkie składniki. Spryskaj obficie sokiem z cytryny. Można dodać odrobinę nierafinowanej oliwy z pestek winogron. Podawać bez soli i innych przypraw.

image

 

                                          Paprykę faszerowaną

  Składniki:

  • 80 g ryżu brązowego lub niełuskanego (można również robić pół na pół z ulubioną kaszą;))
  • 4-5 strąków dużych papryk
  • spory kawałek koziego sera (patrzmy na jakość!)
  • 1-2 starty ząbek czosnku
  •  spora garść lisktów bazylii
  •  oliwa nierafinowana
  • odrobina soli, czarnego pieprzu, oraz czubricy zielonej
  • szczypta garam masali

Sposób przygotownia:

Opłucz paprykę, możesz przekroić strąki wzdłuż i usunąć gniazda nasienne lub usunąć ogonek robiąc otwór i opróżnić paprykę wewnątrz, wtedy faszerujemy paprykę w całości.Ułóż strąki rozcięciem w dół na blasze i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni)na kilka minut, żeby papryka nieco zmiękła. W misce wymieszaj ser, ryż, kasze z bazylią i czosnkiem. Nafaszeruj paprykę nadzieniem. Skrop oliwą i wstaw ponownie od piekarnika na 15-20 minut. Papryki można rozłożyć na blaszce do pieczenia, “podlewać” wodą lub piec je w rondlu żaroodpornym. Podawaj ze świeżą sałatą, pomidorami, oraz czerwoną cebulą.

 

                                 

Deser z awokado i karobu

Tym razem bazą nie bedzie ukochana kasza jaglana, lecz równie zdrowe awokado. To samo możemy przyrzadzić z ugotowaną kaszą jaglaną, dodając poza poniższymi składnikami dobrej jakości wiórki kokosowe 3-4 łyżki lub krem kokosowy.

Składniki:

  •  1 małe i dojrzałe awokado
  • 3 łyżki karobu
  • 3-4 daktyle ( uprzednio namoczone na 3-4 godziny) lub prawdziwy miód
  • pół banana niedojrzałego
  • szczypta cynamonu cejlońskiego (dużo bardziej intensywny) domowy mus z malin, porzeczek lub  wiśni (do 100g) bez cukru  ( mogą to być zmiksowane mrożone owoce)
  •  odrobina(2-3 łyżki) mleka roślinnego u mnie migdałowe naturalne bez cukru z wapniem

Wszystkie składnki poza musem dokładnie miksujemy na gładką masę. Mus z kwaśnych owoców możemy połączyć z masą awokado lub polać tylko z wierzchu.

 

 

                             Napój oczyszczający

Składniki:

(Dla dwóch osób)

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 mały burak
  • 1 obrana spora pomarańcza
  • 1 spore jabłko

Wszystkie warzywa mają być surowe. Potrzebna nam bedzie wyciskarka do soków dobrej jakości.Jest to doskonały napój wspomagający proces odtruwania. Zalecany także na tzw. kaca, ponieważ dostarcza tych witamin, które są w tym momencie najbardziej potrzebne organizmowi.

               

Inspirujące K’uli’naria

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre