Ten jesienny smakołyk jest idealny, gdy przychodzi ochota na coś słodkiego i miłego dla podniebienia, a jednocześnie nie ma się zbyt wiele czasu.

;-)

Składniki:

  • 10 śliwek, przepołowionych, bez pestek
  • 25g oleju kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu lub ulubionego miodu lub płynnego słodzidła z daktyli
  • 1/2 łyżeczki miodu (lub innego ulubionego słodu)
  • 4 kromki chleba żytniego na zakwasie

Jogurt lawendowy:

  • pół szklanki jogurtu roślinnego, czyli np. ryżowego lub owsianego lub jeśli jadasz mleko krowie domowej roboty jogurt
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • suszone kwiaty lawendy ( łyżka płaska)

Rozgrzewamy piekarnik z opcją grilla do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W między czasie przygotowujemy jogurt: ucieramy jogurt z płatkami lawendy do mementu aż jogurt przejdzie aromatem lawendy. Przelewamy jogurt do przygotowanej miseczki, oblewamy go jeszcze delikatnie np. miodem i posypujemy resztą lawendowych płatków. Śliwki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, przekrojoną stroną do góry. Smarujemy je olejem kokosowym. Miód mieszamy z cynamonem, następnie pędzelkiem smaruje je bardzo dokładnie. Grillujemy je około 10 minut w 180C. Na tej samej blaszce możemy zrobić chrupiące grzanki z chleba żytniego 100% w ciągu maksymalnie 5 minut. Na zarumienionych  kromkach układamy ciepłe i aromatyczne śliwki. Podajemy z jogurtem lawendowym, najlepiej na ciepło.

SONY DSC

 

Smacznego i rozgrzewającego tygodnia!

U.