Chyba każdy z nas lubi przekąsik jakieś choćby jedno, małe „niewinne” ciasteczko, prawda ;)?Jedni wybierają te zdrowsze inni wybierają sklepowe, chociaż nawet wśród tych można znaleźć już całkiem przyzwoite. Ja przerobiłam już naprawdę wiele opcji domowych ciastek. Moja córka jest jednym z najsurowyszch degustatorów. Wszystkie uzyskały bardzo pozytywną opinię. Na blogu możesz już znaleść kilka przepisów na domowe zdrowe ciastka, ale poniżej znajdziesz receptury jak dla mnie jedne z najlepszych alternatyw na domowe ciastka. Inspirujcie się i pieczcie. To również bardzo dobra propozycja dla ludzi zmieniających swoje nawyki żywieniowe.
Jaglano-bananowe z płatkami migdałów
(proste i szybkie)
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 spore banany
- 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych moreli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki startego imbiru
- 3 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka oleju kokosowego (możesz dodać, nie musisz)
Suszone morele zalej ciepłą, ale nie gorącą wodą (około 1/3 szklanki)i odstaw na chwilę. W między czasie kaszę jaglaną zmiksuj z bananami. Następnie dodaj morele łącznie z wodą w której się moczyły. Zmiksuj tak aby masa była gładka. Następnie dopraw cynamonem i imbirem, kardamon również tutaj pasuje. Masę wykładaj na blachę z pergaminem do pieczenia, jedna łyżka na ciastko. Posyp jeśli możesz i lubisz płatkami migdałów. Piecz około 30 minut w temp. 180 stopni. Delikatnie miodowy kolor oznacza, że już są gotowe.
Ciasteczka jaglane z bakaliami i nasionami
(pożywne i sycące)
Składniki:
- 1 spora szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika
- 1/2 szklanki białego sezamu
- 1/2 szklanki płatków kokosa
- ekspandowany amarantus lub gryka (wedle uznania, jeśli lubisz)
- garść suszonej niesłodzonej żurawiny
- kilka daktyli ( posiekaj)
- kilka śliwek (posiekaj)
- 1 łyżka lnu mielonego złocistego
- ulubiony lub dozwolony słód ( miód, ksylitol, melasa z karobu)
- olej orzechowy lub inny ulubiony ( może być kokosowy, ryżowy także)
- łyżeczka esensji waniliowej
- woda
Kaszę jaglaną zmiksuj z lnem i niewielką ilością wody (1/2 szklanki). Dołóż słód i zmiksuj na gładką masę. Dolej wybrany przez siebie olej i zmiksuj ponownie. Resztę przygotowanych składników dodawaj i mieszaj już ręcznie. Następnie wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem, którą warto wysmarować np. olejem kokosowym. Tutaj również wykładaj ciastka łyżką. Jedna łyżka to jedno ciasto. Możesz wilgotnymi dłońmi formować okrągłe ciastka. Pieczemy je około 40 minut w temp 175 stopni. Te ciasteczka im dłużej pieczesz tym są bardziej chrupiące i złotawe. Ta naprawdę gotowe są już po 25 minutach ;). Idealne do pracy, szkoły, czy też w podróży do jogurtu, kawy lub herbaty, oraz w towarzystwie owoców są również idealne. Zdrowe, pożywne i bez zbędnych dodatków.
Uściski,
U.