Zdrowe i pożywne szeroko pojęte koktajle to jeden z najprostszych sposobów, aby odżywiać się zdrowo i dostarczać organizmowi między innymi witamin w surowej, nieprzetworzonej postaci. Zalet picia koktajli w tym głównie zielonych jest naprawdę bardzo wiele. Ale jest kilka najważniejszych powodów dla których warto pić je codziennie jako posiłek np. pierwsze lub drugie śniadanie. Najistotniejszym powodem jest to, że są bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze, substancje przeciwzapalne, chlorofil, błonnik, wodę i cenne fitoskładniki. Składniki, które warto wymienić to: żelazo(idealne na anemię i tu szczególnie polecam pokrzywę do koktajlu), kwas foliowy(tak ważny dla przyszłych mam), wapń (do budowy kości i mocnych zębów), prowitamina A (wspomaga wzrok), witamina C(wzmacnia odporność), witaminy z grupy B(dobre dla cery i włosów), chlorofil(pomaga oczyścić wątrobę i usprawnia działanie tarczycy). Ponad to koktajle, a szczególnie zielone koktajle wspomagają proces odchudzania, ponieważ są źródłem błonnika, a co za tym idzie czujemy się dzięki temu po nich syci. Ponad to zwykle jeśli odpowiednio skomponujemy koktajl, zwykle mają one niski IG (są niskokaloryczne). Pomagają w procesie oczyszczania organizmu również dzięki błonnikowi ( przeczyszcza nam jelita, warto pamiętać również albo przede wszystkim o WODZIE ;) 1,5-2l dziennie ), dodają energii(wzrastają nam siły witalne, ale ogranicz mocno przetworzone produkty) i przygotowuje się je zwykle dosyć szybko. Ważne, aby mieć w głowie stały ich wzorzec, czyli kolejno naturalny barwnik: szpinak, jarmuż, pokrzywa (najlepsza właśnie teraz w maju ;)), mięta, melisa, natka, rukola, spirulina; dalej słodzidło takie na które możesz sobie pozwolić np. daktyle, miód, ksylitol, syrop z agawy, cukier kokosowy, melasa z winogron lub ryżu, oraz baza : banan ( i to dla niektórych jest również słodzidłem)), mango, kiwi, maliny, truskawki, czerwone porzeczki, czereśnie i płynny dodatek: woda, mleko ekologiczne krowie, u mnie roślinne mleko, kefir bez chemii, jogurt naturalny bez mleka w proszku!, lub świeżo wyciśnięty sok u mnie np. z jabłek lub pomarańczy. Ja bardzo często dorzucam dwie- trzy łyżki kaszy jaglanej lub surowej namoczonej przez noc niepalonej gryczanej, polecam i Tobie.
Poniżej kilka propozycji w jednym poście specjalnie dla Ciebie: dwa zielone, żółty i czerwony. Do dzieła! ;)
Koktajle zielone (koktajle mocy)
Składniki:
- spora garść świeżego i młodego szpinaku
- spora garść liści pokrzywy (przepłukać i przelać wrzątkiem)
- spore jabłko
- szklanka wody mineralnej
- spora łyżka prawdziwego miodu
- 2 łyżki soku z limonki
Składniki:
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (zalej ciepłą wodą(3 łyżki) na 30 minut)
- 1 spora soczysta gruszka (obrana, bez gniazd)
- 1 banan
- 2 szklanki jarmużu lub szpinaku (umyty, bez łodyg)
- 200 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
- 100ml mleka kokosowego (nie z puszki, bez konserwantów)
- 1 łyżeczka soku z cytryny do smaku
*możesz użyć do tego koktajlu również świeżo zerwanej i sparzonej pokrzywy (w maju są najlepsze;))
Koktajl żółty (na dobry dzień;))
Składniki:
- świeża kolendra ( jedna spora doniczka, bez łodyg)
- cały dojrzały ananas ( obieramy i dzielimy na mniejsze części)
- mleko kokosowe (nie z puszki, bez konserwantów)
- szczypta cynamonu
- szczypta chili
Koktajl czerwony (orzeźwienie pachnące latem)
Składniki:
- 200g dojrzałego arbuza (obierz, pokrój na kawałki, oczyścić z pestek)
- 250g truskawek
- 150g czarnych porzeczek lub malin
- 1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej niefiltrowanego)
- woda mineralna (gdy koktajl zbyt gęsty lub zbyt słodki)
*możesz dodać do tego koktajlu garść świeżych liści bazylii oraz sporą szczyptę czerwonego mielonego pieprzu, to dla zwolenników wyrafinowanych smaków!
W tym poście chciałam ponownie ;) —>http://jemto.pl/2015/10/znakomite-koktajle-zrodlo-orzezwienia/ pokazać jak zdrowo możesz sobie sam przygotować np. drugie śniadanie, przelać do słoika lub specjalnej butelki i wypić w pracy lub szkole. Niebawem zaserwuje Ci kolejną porcje niesamowitych koktajli.
Ściskam,
U.