ŹRÓDŁO ORZEŹWIENIA

ŹRÓDŁO ORZEŹWIENIA

DOBRY DZIEŃ TO M.IN. TAKIE DZIEŃ W KTÓRYM ODPOWIEDNIO ZADBASZ ZARÓWNO O SWOJE CIAŁO JAK I O SWOJE WNĘTRZE POD KAŻDYM WZGLĘDEM I NA KAŻDYM POZIOMIE.

PO PIERWSZE WODA 😉

Spróbuj korzystać regularnie z moich propozycji:

1. WZMACNIAMY ODPORNOŚĆ:

TRUSKAWKI/MALINY + KIWI ( witamina C + bakterie probiotyczne z mleka lub jogurtu)

Truskawki, kiwi, gruszki, mleko roślinne lub jogurt naturalny bez mleka w proszku lub również roślinny jeśli masz dostęp do takiego.  To składniki koktajlu „pewniaka” dla odporności. Proporcje? Po prostu tak jak lubisz, ale na pól szklanki jogurtu optymalna dawka to:

  • szlanka truskawek ( 200/250g)
  • jedna  spora gruszka
  • jedno kiwi

Truskawki możemy lekko zmrozić, nie tracą wtedy zbyt wiele na wartości, a dadzą nam szybkie ochłodzenie w upał.
*Uwaga osoby z wrażliwym gardłem, lepiej tak nie eksperymentujcie.

2. REGENERUJEMY SIŁY:

JAGODY + BANAN (antyoksydanty + naturalny słód + serotonina)

Jagody możemy mocno schłodzić, dodajemy pokrojonego banana, łyżka prawdziwego miodu. Całość zalewamy mlekiem roślinnym np.ryżowym lub owsianym. Błyskawicznie staniesz na nogi 😉

  • 200/250g jagód
  • banan
  • miód
  • mleko np. roślinne: ryżowe, owsiane, sojowe, jaglane, migdałowe

3. BUDZIMY SIĘ:

MARCHEWKĄ + ANANASEM ( WITAMINY B + BROMELAINA + WITAMINA A + POTAS )

  • 200g soku z marchwii
  • ćwiartka ananasa
  • seler naciowy ( dla przełamania i zaostrzenia smaku)
  • łyżka otrąb lub zarodków owsianych

 

4. RELAKSUJEMY SIĘ NA ZIELONO:

kapusta włoska+ pietruszka + seler naciowy + brokuł+ marchew + pomidor

Witaminy z grupy B, potas, likopen.

Wszystkie zielone warzywa mają znakomity wpływ na pracę wąrtoby, jelit, nawet na układ oddechowy. Są naturalnymi lekami na stres, głównie dzieli zawartość witamin z grupy B. Magnez tak bardzo Nam potrzebny pozyskamy go tutaj z kapusty oraz z pietruszki. Powyżej wymienione warzywa, myjemy, obieramy jeśli potrzeba miksujemy najlepiej w urządzeniu typu termomix lub wyciskarka do soków warzywnych, zdecydowanie! Jeśli chodzi o proporcje, to proponuję:

  • 3 liście włoskiej kapusty
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 pałki selera naciowego
  • 1 marchew (spora)
  • 3  spore pomidory (najlepiej malinowe)

                                                                      


Dla dzieci:

LEMONIADA OGÓRKOWA

  • 1 ogórek
  • 1,5 litra wody mineralnej
  • 4 limonki
  • kilka garści liści mięty
  • naturalny miód lub inne ulubione zdrowe słodziło np. z daktyli

Ogórki i cytrusy myjemy. Ogórki obieramy, kroimy i wrzucamy do dzbanka. Wyciskamy sok z limonek. Dolewamy do ogórków i dodajemy miód.Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, pod koniec dorzucamy mięte. Bardzo dokładnie mieszamy.

LEMONIADA IMBIROWA

  • liście świeżej melisy
  • 4 cytryny
  • ksylitol ( lub inne zdrowe i dostępne dla Was słodzidło)
  • kłącze imbiru

Liście melisy rozcieramy z ksylitolem, zalewamy woda mineralną i dodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Pod koniec dodajemy starty na tarce z drobnymi oczkami imbir. Bardzo dokładnie mieszamy i wtedy jest już gotowa do wypicia przez małe i duże Brojki ;0)

 

No to zdrówko!

Inspirujące KUlinaria

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre