Sezon na brzoskwinie trwa, a ja w tym roku postanowiłam, że częściej będę używać  sezonowych owoców nie tylko do deserów, konfitur, bądź maseczek ;), lecz również do wytrawnych sałatek. A brzoskwinie zasługują na to szczególnie, ponieważ są skarbnicą wapnia, magnezu i żelaza. Zawierają witaminy z grupy B, PP oraz mniejsze ilości witaminy C. W 86% składają się z wody i działają moczopędnie. Spożywane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Powinny je jeść osoby z chorobami reumatycznymi oraz ze schorzeniami nerek. Nie zawierają tłuszczu ani sodu. Są lekkostrawne , niskokaloryczne, mogą się nimi raczyć osoby z wysokim ciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu. Brzoskwinie są cennym źródłem błonnika oraz beta-karotenu. Błonnik wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, a beta-karoten ma dobroczynne działanie na skórę i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Wspomaga też układ oddechowy. To tylko o cudownych, aksamitnych w dotyku, pachnących, soczystych i bardzo wartościowych brzoskwiniach ;). Te argumenty wystarczą aby je jeść również w sałatce. Dzisiaj, jak przystało na sezon letni będziemy korzystali z grillowanej brzoskwini ( możesz ją ugrillować w piekarniku, jeśli masz taką opcję). Zapraszam na pyszną, prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę, którą możesz zjeść na śniadanie, kolację lub jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 250g szpinaku baby lub młodych listków
  • 150g rucoli
  • 4 półtwarde brzoskwinie do grillowania lub dojarzałe jeśli nie będziesz ich grillować
  • garść małych ciemnych winogron ogrodowych
  • 100g sera fety lub sera a’la feta wegańskiego z Serotoniny
  • kilka małych pomidorków koktajlowych (u mnie prosto z krzaka)
  • dobrej jakości ocet balsamiczny
  • świeżo zmielony pieprz
  • prażony biały sezam

Szpinak i rucolę dokładnie wypłucz i osusz. Brzoskwinie umyj i pokrój w ósemki. Pokrojone brzoskwinie opiekaj około 10 minut na grillu lub patelni grillowej. Na talerzu rozsyp szpinak oraz rucolę i rozłóż cząstki brzoskwiń. Ułóż małe koktajlowe pomidorki oraz winogrona. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i skrop gęstym octem balsamicznym. Na samym końcu posyp pokruszonym serem lub pokrój ser w kosteczkę. Gotowe! Teraz wygodnie usiądź i zajadaj ;). Pomysłów na tego typu sałatki jest wiele a moje dobrze przerobione to m.in. : sałatka z brzoskwiń i moreli z arabskim serem jogurtowym, pastą sezamową i świeżą miętą lub sałatki z udziałem arbuza i truskawek (są genialne na słono) i sałatka z ananasa z zielonym mango i orzeszkami ziemnymi. Jeśli macie ochotę na więcej sałatek to piszcie jeśli nie na blogu to pojawią się w ebooku? Chcecie? ;)

Smacznego i na zdrowie!

 

U.