Batonik ? Czemu nie! Ale własnoręcznie zrobiony. Najlepiej z orzechami, bo są one niezwykle bogate w błonnik. Warto chrupać garść orzechów dziennie, aby poprawić działanie mózgu, układu nerwowego, serca oraz wygląd skóry. Poza tym działają jak „szczoteczka”, która pomaga oczyszczać jelita z resztek niestrawionych pokarmów. Kilkanaście orzechów codziennie wspomoże pracę jelit, dzięki czemu unikniesz np. zaparć.
Batony bananowo – orzechowe
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków pełnoziarnistych owsianych lub jęczmiennych (możesz użyć bezglutenowych)
- 1 duży banan
- 3 łyżki masła orzechowego ( najlepiej domowego bez tłuszczu palmowego i bez cukru)
- 40 g żurawiny niesłodzonej lub daktyli (posiekaj)
- 50 g ulubionych orzechów
- łyżka miodu lub innego ulubionego słodziła
- 3 łyżki soku z jabłek (100%, bez cukru)
Banana miksujemy z sokiem jabłkowym, miodem i masłem orzechowym. Żurawinę lub daktyle ( o ile nie są to świeże daktyle) lepiej sparzyć. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni. Gdy ostygną możesz je oblać rozpuszczona gorzką czekoladą lub sosem karobowym ( przepis znajdziesz na blogu). Pokrój wedle uznania na małe batoniki. Są to idealne batony na drugie śniadania do szklaneczki dobrego kefiru.
No to do dzieła!
;-)
Ula