Ciasto z udziałem warzywa to u mnie dość częsta sytuacja w piekarniku. W styczniu to ciasto pojawiło się kilka razy i to w kilku wersjach, tutaj opiszę Wam tę najlepszą wersję moim zdaniem ;). Jest to cudowne i aromatyczne ciasto, oraz sycące. Dla mnie poza szarlotką, ciasto marchewkowe jest deserowym symbolem jesieni i zimy. Zdrowy deser, który jestem w stanie potraktować jako np. drugie śniadanie i to nie tylko ja ;). Ciasto to w tym roku było urodzinowym hitem dla mojej 15-letniej córki, która jest dość surowa w ocenach moich zdrowych ciast. Udało mi się rozsmakować moją nastolatkę i jej gości. Warto próbować, pamiętajcie! Zmieniać nawyki w każdym wieku! ;)
Składniki:
- szklanka mąki gryczanej lub owsianej bezglutenowej lub kokosowej
- spora szklanka mąki jaglanej
- szklanka migdałów lub innych ulubionych orzechów
- 3 duże marchewki
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pól szklanki żurawiny
- 1,5 łyżeczki sody
- łyżeczka kardamonu mielonego
- 2 banany
- pół szklanki ksylitolu lub innego ulubionego słodu
- pół szklanki delikatnej oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- ćwierć szklanki mleka roślinnego
- 300g ugotowanej kaszy jaglanej
- 80 g oleju kokosowego dobrej jakości
- 200 ml śmietanki kokosowej lub innej jeśli wolisz, schłodzonej
- 1 spora łyżka ksylitolu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej eko (niemodyfikowanej)
- 1 łyżka esensji waniliowej
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu lub cynamonu
Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksuj dokładnie z olejem kokosowym. Następnie schłodzoną śmietankę roślinną ubij z ksylitolem, jeśli wolisz użuj innego słodu, który nadaje się do ubijania. Gdy śmietanka zmieni konsystencję na gęściejszą to dodaj jeszcze skrobi kukurydzianej i chwilę delikatnie ubijaj. Gdy cała masa jest już dokładnie połączona dodawaj kaszy jaglanej i całej reszty składników. Powoli miksuj. Tak przygotowany, idealnie gładki krem musi być schłodzony 1-2 godziny. Po tym czasie jest już odpowiednio stężały i gotowy do przekładnia oraz smarowania ciasta. Jeśli nie możesz jeść kaszy jaglanej możesz zrobić krem na bazie margaryny wegańskiej bio Alsan lub z ugotowanej białej fasoli (zobacz na moim blogu na przepis na wegańskiego snikersa, a tam na przepis na masę nugatową https://jemto.pl/2017/04/snickers-inaczej/ bądź ugotowanej cieciorki.