Ciasto marchewkowe wegańskie, bezglutenowe z jasnym kremem jaglanym

Ciasto marchewkowe wegańskie, bezglutenowe z jasnym kremem jaglanym

Ciasto z udziałem warzywa to u mnie dość częsta sytuacja w piekarniku. W styczniu to ciasto pojawiło się kilka razy i to w kilku wersjach, tutaj opiszę Wam tę najlepszą wersję moim zdaniem ;). Jest to cudowne i aromatyczne ciasto, oraz sycące. Dla mnie poza szarlotką, ciasto marchewkowe jest deserowym symbolem jesieni i zimy. Zdrowy deser, który jestem w stanie potraktować jako np. drugie śniadanie i to nie tylko ja ;). Ciasto to w tym roku było urodzinowym hitem dla mojej 15-letniej córki, która jest dość surowa w ocenach moich zdrowych ciast. Udało mi się rozsmakować moją nastolatkę i jej gości. Warto próbować, pamiętajcie! Zmieniać nawyki w każdym wieku! 😉

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej lub owsianej bezglutenowej lub kokosowej
  • spora szklanka mąki jaglanej
  • szklanka migdałów lub innych ulubionych orzechów
  • 3 duże marchewki
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pól szklanki żurawiny
  • 1,5 łyżeczki sody
  • łyżeczka kardamonu mielonego
  • 2 banany
  • pół szklanki ksylitolu lub innego ulubionego słodu
  • pół szklanki delikatnej oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • ćwierć szklanki mleka roślinnego
Migdały zmiksowałam, ale nie całkowicie na mąkę. Marchewkę można zetrzeć, ja zmiksowałam prawie na puree. Zmieszałam razem mąki, migdały, sodę, marchewkę, wiórki kokosowe i rodzynki.
Do naczynia miksującego włóż banany, oraz olej, ocet balsamiczny, ksylitol i kardamon. Dokładnie zmiksowałam. Mokrą masę dolałam do suchej i wymieszałam. Aby masa nie była zbyt sucha, możesz dodać odrobinę ulubionego mleka roślinnego.
Piekłam w formie w okrągłej formie 26 cm.
W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, około 45 minut.
Krem jaglany idealny do przełożenia:
  • 300g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 80 g oleju kokosowego dobrej jakości
  • 200 ml śmietanki kokosowej lub innej jeśli wolisz, schłodzonej
  • 1 spora łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej eko (niemodyfikowanej)
  • 1 łyżka esensji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu lub cynamonu

Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksuj  dokładnie z olejem kokosowym. Następnie schłodzoną śmietankę roślinną ubij z ksylitolem, jeśli wolisz użuj innego słodu, który nadaje się do ubijania. Gdy śmietanka zmieni konsystencję na gęściejszą to dodaj jeszcze skrobi kukurydzianej i chwilę delikatnie ubijaj. Gdy cała masa jest już dokładnie połączona dodawaj kaszy jaglanej i całej reszty składników. Powoli miksuj. Tak przygotowany, idealnie gładki krem musi być schłodzony 1-2 godziny. Po tym czasie jest już odpowiednio stężały i gotowy do przekładnia oraz smarowania ciasta. Jeśli nie możesz jeść kaszy jaglanej możesz zrobić krem na bazie margaryny wegańskiej bio Alsan lub z ugotowanej białej fasoli (zobacz na moim blogu na przepis na wegańskiego snikersa, a tam na przepis na masę nugatową https://jemto.pl/2017/04/snickers-inaczej/ bądź ugotowanej cieciorki.

Udanego pieczenia! 😉
U.

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre