Lato to obfitość warzyw i owoców! Można i nawet warto zaszaleć czasami trochę dłużej w kuchni ;)
Są osobniki, które bez mięska jednak ani rusz (przynajmniej tak im się narazie wydaje ;P), trzeba więc kombinować jak tu zrobić coś „wege” dla siebie i aby pasowalo jakieś mięsiwo dla reszty wojowników ;). Ostatnio odkrywam ciekawe połączenia w kuchnii hinduskiej, ogólnie “orientalnej” szeroko pojętej. Rozmaite użycie mlek roślinnych, przypraw baaardzo intensywnych w smaku i zapachu. Doświadczenia rozpoczęte…. Wstępnie stwierdzam: REWELACJA.
Delikatne klopsiki po hindusku
Składniki:
- 200g ryżu Basmati ( ja połączyłam basmati i dziki)
- 200g mielonej jagnięciny
- 100g mielonego drobiu (lub chudej wołowiny)
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
- sól i pieprz do smaku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki ksylitolu, miodu lub agawy
- 50 g orzeszków ziemnych ( bez soli, bez tłuszczu)
- dwie garsci świeżego szpinaku (można znacznie więcej jeśli ktoś lubi ;))
- kilka listków mięty do dekoracji
Ryż basmati gotujemy według przepisu. Ja użyłam mieszkanki ryżu basmaiti i dzikiego. Mięsa zmielone mieszamy ze sobą i z przyprawami jakich używamy. Zwilżonymi lekko dłońmy formujemy kuleczki. Cebulę i czosnek siekamy drobno i na patelni delikatnie szklimy. Dodajemy klopsiki i obsażamy, obracając. Wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier, dusimy ok. 10 minut. Orzeszki mielimy. Szpinak (liście) siekamy. Dodajemy kolejno szpinak, orzeszki dobrze mieszamy i jeszcze dusimy około 5 minut. Danie podaje sie w małych miseczkach: ryż + klopsiki i sporo sosu + gałązka mięty ;) Smakowanie tej potrawy gwarantuje naszemu podniebieniu ciekawe i baaardzo pozytywne doznania!
Co ciekawe tego typu sos pasuje również do ryb. Robiłam ten sam sos tylko z dorszem duszonym w tym sosie i smakowało całkiem nieżle ;)
Marokański kurczak w kołderce z migdałów
Danie szybkie, lekkie, dobre nawet przy 30-stopniowym upale w towarzystwie schłodzonej zielonej, miętowej herbaty.
Składniki:
- 1 pierś podwójna z kurczaka ( najlepiej ze swojskiego chowu)
- 1-2 łyżeczki oliwy
- ½ łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz
- płatki migdałowe
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Kurczaka kroimy pierś z kurczka w plastry, delikatnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Kawałaki mięsa smarujemy z obu stron oliwą. Rozkładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posypujemy cynamonem, solą i pieprzem, a na koniec płatkami migdałowymi. Wkładamy do nagrzanego pierkanika na ok 15minut (max) i gotowe. U mnie serwowałam z ryżem basmati z masalą do ryżu, plus surowe warzywa sezonowe ;)
Inpirujące KUliNARIA