Koktajle wspomagające przy kapryśnej wiośnie

Koktajle wspomagające przy kapryśnej wiośnie

Wiosna jest, czy jej nie ma ?!..,albo  tylko “udaje, że jest. Słońca za mało, a energia baaardzo potrzebna. Można m.in. oczywiście,dodać sobie sił witalnych popijąc kilka razy w tygodniu soki (koktajle) ze świeżych warzyw i owoców.

image

Dają KOPA!

Możemy je łączyć z chudnym nabiałem( np.przetworami typu joguty naturalne bez mleka w proszku, kefiry, maślanki), napojami/śmietankami oraz jogurtami pochodzenia roślinnego, karobem, zdrowymi=niebłyskawicznymi zbożami, wtedy stają się one pokarmem w czystej postaci. Soki same w sobie to pokarm idealny. Najlepsze to takie bez dodatku soli, dodatkowych cukrów.Przekonałam się o tym na własnej skórze, będąc na diecie redukcyjnej.Jest to idealne drugie śniadanie, ale i nie tylko.Wystarczy kilka dni picia soków, aby uwrażliwić (nastawić) swoje kubki smakowe na posiłki mniej pikantne, delikatniej doprawione i zawierających mniej substancji wzbogacającyh smak.Tym razem zaproponuję koktajle bardziej owocowe i nie aż tak ekstremalne połączenia 😉

Koktajl dla zmysłów

image

Składniki:

  •  szklanka napoju/mleka roślinnego niesłodzonego (może być napój owsiany o smaku waniliowym lub inny napój roślinny niesłodzony ;))
  •  pół banana
  • kostka gorzkiej czekolady min. 70% (lub czekolady z karobu)
  •  łyżeczka karobu ( lub 100% kakao)
  •  łyżeczka posiekanych migdałów ( lub płatków migdałowych)
  • łyżeczka  zarodków orkiszowych ( lub otrębów jaglanych, błonnika migdałowego)

Wszystkie składniki bardzo dokładnie blendujmy.

image

Lepiej smakuje ,gdy jest chłodniejszy i zdecydowanie w towarzystwie.

 

BIG Koktail ku Młodości

image

Składniki:

  •  szklanka soku z marchwi (bez cukru)
  •  morela (teraz nie ma sezonu na morele, więc użyłam jednej suszonej moreli)
  •  suszona figa
  •  ½ banana
  •  łyżeczka kiełków lub zarodków orkiszowych
  •  2 łyżeczki płatków owsianych/jęczmiennych/otrębów jaglanych (można zmielić w młynku na pył)
  •  łyżecza pestek dyni (słonecznika) (można zmielić w młynku na pył)

Składniki blendujemy i wypijamy lekko schłodzony koktail.

image

 

Koktajl owsiany

 

image

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych gruboziarnistych/ płatki jaglane ( jeśli chcemy bez glutenowo)
  • jabłko średnie
  • pół banana
  • szklanka mleka roślinnego bez cukru
  • spora szczypta cynamonu

Płatki gotujemy na wodzie.Ostudzone,blendujemy na gładką masę.Dodajemy  jabłko i banana. Następnie cynamon i opcjonalnie “jakieś” zdrowe słodzidło. Ja osobiście nie dosładzam już tego napoju. Dolewam mleko roślinne np. migdałowo-ryżowe i wypijam w oka mgnieniu, gdyż jest przepyszneee…!

 NA ZDROWIE !!!

p.s.

Napoje są  dość treściwe ,więc u mnie zastępują całkowicie II-gie śniadanie.

Smacznego PORANKA 😉

Inspirujące K’Uli’naria

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre