Karnawał to czas zdecydowanie częstszych rozmaitych spotkań. Przy tej okazji przyrzadzamy coś do zjedzenia, jemy, smakujemy, testujemy nowe smaki. Mam kilka ciekawych propozycji: sycących, bardzo zdrowych i absolutnie rozkosznych w smaku jak stwierdził już niejeden osobnik ;) Tym razem na słodko, ale BEZ CUKRU ;) Da się? Oczywiście, że się da! Zapraszam do zabawy:
Nernik
*“sernik” bez sera, bez nabiału, bez jajek, bez glutenu, bez zbóż, bez cukru i bez pieczenia (raw)
Wersja I-sza:
Foto: Nowa Cafe Wrocław
Spód:
- 1 szklanka miękkich wydrylowanych daktyli
1 szklanka całych migdałów
spora szczypta świeżo startego cynamonu
Masa sernikowa:
- 2,5 do 3 szklanki nerkowców
0,5 szklanki miękkich wydrylowanych daktyli
1/3-½ szklanki mleka owsianego ( lub migdałowego)
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina skórki startej z eko cytryny - owoce do dekoracji lub owoce w formie musu lub powideł domowych bez cukru
Nerkowce zalać wodą i zostawić na noc. Osobno namoczyć migdały.
Migdały osączyć, zmielić i zmiksować pulsacyjnie(aby blender się nie przegrzał) w blenderze z daktylami. Masą wylepić dno tortownicy 18-20cm. Dobrze ugnieść. Wstawić do zamrażarki na około 30 minut.
Nerkowce wypłukać, odsączyć i zmiksować w blenderze razem z resztą składników. Dodatek soku z cytryny nadaje lekkie zakwaszenie by choć minimalnie imitowało to smak prawdziwego twarogu ;)
Masę wyłożyć na spód i odstawić gotowy “sernik” do lodówki na kilka godzin. Można podawać z owocami sezonowymi lub rozmrożonymi zmiksowanymi w formie musu lub też powidłami domowej roboty bez cukru(np. z malin, porzeczek, agestu, jagód, wiśni)
Wersja II-ga:
Ciasto pomarańczowo- migdałowe
Foto: Nowa Cafe Wrocław
Składniki:
- – 6 jajek wiejskich
- – 200g mąki migdałowej (zmielone migdały)
- – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- – 4 -5 pomarańcze ( najlepiej hiszpańskie)
- – płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, eko)
- – ksyitol ( naturalny cukier z kory brzozy) ½ szklanki
- – tabliczka czekolady na bazie karobu słodzonej ksylitolem lub stewią lub robimy polewo-sos z karobu (kilka razy podawałam już na blogu;))
- – płatki migdałowe do posypania (najlepiej eko)
Wykonanie:
Myjemy pomarańcze najlepiej kwaśną wodą oraz sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostke. Skórkę z jednej małej pomarańczy również kroimy. Pomarańcze pokrojone przekładamy do garnka i zasypujemy naszym słodzidłem, ale ¼ z tej ilości jaką mamy. Na małym ogniu dusimy od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliło. Ma powstać rozgotowane pomarańcze z syropem, gęste, aż sok się zdredukuje. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia, a następnie blendujemy na gładką masę.
W misce ubijamy jaja z pozostałym cukrem na sztywną pianę( szczypta soli). Delikatnie dodajemy mąkę migdałową zmniejszając obroty miksera oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy zmiksowane pomarańcze delikatnie mieszając.
Wylewamy ciasto na dużą tortownicę. Pieczemy ok 60 minut, bez termoobiegu. Mozna sprawdzić patyczkiem. Wyjmujemy z tortownicy i polewamy polewą karobową. Posypujemy odważnie płatkami migdałowymi ;)))
Fot. Nowa Cafe Wrocław
Fot. Nowa Cafe Wrocław
….i jak smakuje?
Kolejne zdrowe cudo to:
Sernik Jaglany IDEALNY
*bez sera, bez jaj, bez glutenu
Składniki na kruchy spód:
- 70g oleju kokosowego
- 30g ksylitolu, miodu lub słódu z daktyli
- 1 łyżka oliwy nierafinowanej
- 1 łyżka ulubionego mleka roślinnego ( u mnie migdałowe lub ryzowe z wapniem
- 90g ulubionej mąki bezglutenowej (może być “mieszanka domowa bezglutenowa” : jaglana+kokosowa-kukurydziana+amaratusowa ;-) )
- 60g płatków owsianych (bezglutenowych jeśli potrzeba)
Masa a’la sernikowa:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka migdałowego (albo owsianego, ryżowego lub innego ulubionego – do ugotowania kaszy)
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią i kardamonem ( domowa przyprawa korzenna)
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 0,5 szklanki ksylitolu, miodu, słodu z daktyli
- 1 szklanka kremu kokosowego organicznego (np. firmy COSMOVEDA) 200g
- ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego (bezglutenowego)
- odrobina skórki startej z pomarańczy
- 2 garście bakalii (np. moreli niesiarkowanych, fig, daktyli )
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotować na miękko w ulubionym mleku, ale nie odparowywać całkiem. Przestudzić i zblendować na gładką masę. Połączyć z resztą składników. Masa powinna być raczej rzadka, jeżeli jest zbyt gęsta, trzeba dolać trochę mleka.
Płatki owsiane podprażyć chwilę na patelni, ostudzić i zmielić. Składniki ciasta szybko zagnieść i wykleić nim spód tortownicy 18-20 cm. Piec do zezłocenia, czyli ok. 12 minut w 200°C.
Wyłożyć masę sernikową na upieczony spód i piec jeszcze ok. 30-40 minut w 180°C, aż wierzch sernika lekko się zezłoci i miejscami popęka.
***
Podawać go z polewą karobową (w składzie: karob (2-3 łyżki, woda (2 łyżki), miód prawdziwy!!!(2 łyżki), olej kokosowy organiczny (1-2 łyżki)) delikatnie zagotować na malutkim ogniu. Jeśli chcesz otrzymać bardziej sos gotuj krócej, jeśli chcemy polewę to dłużej, aby zgęstniała.
***
JEST GENIALNY!
Fot. Nowa Cafe Wrocław
Oto sernik jaglany z odświętnych odsłonach:
Domowe Mleko Owsiane
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych – dla osób unikających nawet śladowych ilości glutenu zalecam użycie płatków certyfikowanych
- dwie szklanki wody
Płatki owsiane zamoczyłam w wodzie kilka godzin wcześniej. Potem zmiksowałam w blenderze kielichowym jak najdokładniej. Idealny jest do takich celów termomiks!Przecedziłam na drobniutkim sitku, odsączoną masę zawinęłam w folię, zachowując w lodówce do późniejszego wykorzystania. Bardzo podobnie możemy sobie również zrobić mleko migdałowe z płatków migdałowych lub migdałów bez skórki.
Pozdrawiam,
Inspirujące K’Uli’NARIA