Zdrowa karnawałowa rozpusta

Zdrowa karnawałowa rozpusta

Karnawał to czas zdecydowanie częstszych rozmaitych spotkań. Przy tej okazji przyrzadzamy coś do zjedzenia, jemy, smakujemy, testujemy nowe smaki. Mam kilka ciekawych propozycji: sycących, bardzo zdrowych i absolutnie rozkosznych w smaku jak stwierdził już niejeden osobnik 😉 Tym razem na słodko, ale BEZ CUKRU 😉 Da się? Oczywiście, że się da! Zapraszam do zabawy:

image

Urodzinowy zdrowy w 100% sernik nernik dla Męża 😉

 

Nernik

*“sernik” bez sera, bez nabiału, bez jajek, bez glutenu, bez zbóż, bez cukru i bez pieczenia (raw)

Wersja I-sza:

image

Foto: Nowa Cafe Wrocław

 

image

Spód:

  • 1 szklanka miękkich wydrylowanych daktyli
    1 szklanka całych migdałów
    spora szczypta świeżo startego cynamonu

Masa sernikowa:

  •  2,5 do 3 szklanki nerkowców
    0,5 szklanki miękkich wydrylowanych daktyli
    1/3-½ szklanki mleka owsianego ( lub migdałowego)
    1 łyżeczka soku z cytryny
    odrobina skórki startej z eko cytryny
  •  owoce do dekoracji lub owoce w formie musu lub powideł domowych bez cukru

Nerkowce zalać wodą i zostawić na noc. Osobno namoczyć migdały.

Migdały osączyć, zmielić i zmiksować pulsacyjnie(aby blender się nie przegrzał) w blenderze z daktylami.  Masą wylepić dno tortownicy 18-20cm. Dobrze ugnieść. Wstawić do zamrażarki na około 30 minut.

Nerkowce wypłukać, odsączyć i zmiksować w blenderze razem z resztą składników. Dodatek soku z cytryny nadaje lekkie zakwaszenie by choć minimalnie imitowało to smak prawdziwego twarogu 😉

Masę wyłożyć na spód i odstawić gotowy “sernik” do lodówki na kilka godzin. Można podawać z owocami sezonowymi lub rozmrożonymi zmiksowanymi w formie musu lub też powidłami domowej roboty bez cukru(np. z malin, porzeczek, agestu, jagód, wiśni)

Wersja II-ga:

image

                           

Ciasto pomarańczowo- migdałowe

 

image

Foto: Nowa Cafe Wrocław

Składniki:

  • – 6 jajek wiejskich
  • – 200g mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • – 4 -5 pomarańcze ( najlepiej hiszpańskie)
  • –  płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, eko)
  • –  ksyitol ( naturalny cukier z kory brzozy) ½ szklanki
  • – tabliczka czekolady na bazie karobu słodzonej ksylitolem lub stewią lub robimy polewo-sos z karobu (kilka razy podawałam już na blogu;))
  • – płatki migdałowe do posypania (najlepiej eko)

Wykonanie:
Myjemy pomarańcze najlepiej kwaśną wodą oraz sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostke. Skórkę z jednej małej pomarańczy również kroimy. Pomarańcze pokrojone przekładamy do garnka i zasypujemy naszym słodzidłem, ale ¼ z tej ilości jaką mamy. Na małym ogniu dusimy od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliło. Ma powstać rozgotowane pomarańcze z syropem, gęste, aż sok się zdredukuje. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia, a następnie blendujemy na gładką masę.

W misce ubijamy jaja z pozostałym cukrem na sztywną pianę( szczypta soli). Delikatnie dodajemy mąkę migdałową zmniejszając obroty miksera oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy zmiksowane pomarańcze delikatnie mieszając.
Wylewamy ciasto na dużą tortownicę. Pieczemy ok 60 minut, bez termoobiegu. Mozna sprawdzić patyczkiem. Wyjmujemy z tortownicy i polewamy polewą karobową.  Posypujemy odważnie płatkami migdałowymi ;)))

image

Fot. Nowa Cafe Wrocław

image

Fot. Nowa Cafe Wrocław

….i jak smakuje?

Kolejne zdrowe cudo to:

                      Sernik Jaglany IDEALNY

                                                                *bez sera, bez jaj, bez glutenu 

Składniki na kruchy spód:

  • 70g oleju kokosowego
  • 30g ksylitolu, miodu lub słódu z daktyli
  • 1 łyżka oliwy nierafinowanej
  • 1 łyżka ulubionego mleka roślinnego ( u mnie migdałowe lub ryzowe z wapniem
  •  90g ulubionej mąki bezglutenowej (może być “mieszanka domowa bezglutenowa” : jaglana+kokosowa-kukurydziana+amaratusowa 😉 )
  • 60g płatków owsianych (bezglutenowych jeśli potrzeba)

Masa a’la sernikowa:

  •  1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego (albo owsianego, ryżowego lub innego ulubionego – do ugotowania kaszy)
  •  1 łyżka ksylitolu z wanilią i kardamonem ( domowa przyprawa korzenna)
  •  1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 0,5 szklanki ksylitolu, miodu, słodu z daktyli
  • 1 szklanka kremu kokosowego organicznego (np. firmy COSMOVEDA) 200g
  • ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego (bezglutenowego)
  • odrobina skórki startej z pomarańczy
  • 2 garście bakalii (np. moreli niesiarkowanych, fig, daktyli )

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować na miękko w ulubionym mleku, ale nie odparowywać całkiem. Przestudzić i zblendować na gładką masę. Połączyć z resztą składników. Masa powinna być raczej rzadka, jeżeli jest zbyt gęsta, trzeba dolać trochę mleka.

Płatki owsiane podprażyć chwilę na patelni, ostudzić i zmielić. Składniki ciasta szybko zagnieść i wykleić nim spód tortownicy 18-20 cm. Piec do zezłocenia, czyli ok. 12 minut w 200°C.

Wyłożyć masę sernikową na upieczony spód i piec jeszcze ok. 30-40 minut w 180°C, aż wierzch sernika lekko się zezłoci i miejscami popęka.

***

Podawać go z polewą karobową (w składzie: karob (2-3 łyżki, woda (2 łyżki), miód prawdziwy!!!(2 łyżki), olej kokosowy organiczny (1-2 łyżki)) delikatnie zagotować na malutkim ogniu. Jeśli chcesz otrzymać bardziej sos gotuj krócej, jeśli chcemy polewę to dłużej, aby zgęstniała.

***

JEST GENIALNY!

image

Fot. Nowa Cafe Wrocław

Oto sernik jaglany z odświętnych odsłonach:

image

                                  

 

 

                                Domowe Mleko Owsiane

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych – dla osób unikających nawet śladowych ilości glutenu zalecam użycie płatków certyfikowanych
  • dwie szklanki wody

Płatki owsiane zamoczyłam w wodzie kilka godzin wcześniej. Potem zmiksowałam w blenderze kielichowym jak najdokładniej. Idealny jest do takich celów termomiks!Przecedziłam na drobniutkim sitku, odsączoną masę zawinęłam w folię, zachowując w lodówce do późniejszego wykorzystania. Bardzo podobnie możemy sobie również zrobić mleko migdałowe z płatków migdałowych lub migdałów bez skórki.

Pozdrawiam,

Inspirujące K’Uli’NARIA

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre