Wiosna jest, czy jej nie ma ?!..,albo tylko “udaje, że jest. Słońca za mało, a energia baaardzo potrzebna. Można m.in. oczywiście,dodać sobie sił witalnych popijąc kilka razy w tygodniu soki (koktajle) ze świeżych warzyw i owoców.
Dają KOPA!
Możemy je łączyć z chudnym nabiałem( np.przetworami typu joguty naturalne bez mleka w proszku, kefiry, maślanki), napojami/śmietankami oraz jogurtami pochodzenia roślinnego, karobem, zdrowymi=niebłyskawicznymi zbożami, wtedy stają się one pokarmem w czystej postaci. Soki same w sobie to pokarm idealny. Najlepsze to takie bez dodatku soli, dodatkowych cukrów.Przekonałam się o tym na własnej skórze, będąc na diecie redukcyjnej.Jest to idealne drugie śniadanie, ale i nie tylko.Wystarczy kilka dni picia soków, aby uwrażliwić (nastawić) swoje kubki smakowe na posiłki mniej pikantne, delikatniej doprawione i zawierających mniej substancji wzbogacającyh smak.Tym razem zaproponuję koktajle bardziej owocowe i nie aż tak ekstremalne połączenia ;)
Koktajl dla zmysłów
Składniki:
- szklanka napoju/mleka roślinnego niesłodzonego (może być napój owsiany o smaku waniliowym lub inny napój roślinny niesłodzony ;))
- pół banana
- kostka gorzkiej czekolady min. 70% (lub czekolady z karobu)
- łyżeczka karobu ( lub 100% kakao)
- łyżeczka posiekanych migdałów ( lub płatków migdałowych)
- łyżeczka zarodków orkiszowych ( lub otrębów jaglanych, błonnika migdałowego)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie blendujmy.
Lepiej smakuje ,gdy jest chłodniejszy i zdecydowanie w towarzystwie.
BIG Koktail ku Młodości
Składniki:
- szklanka soku z marchwi (bez cukru)
- morela (teraz nie ma sezonu na morele, więc użyłam jednej suszonej moreli)
- suszona figa
- ½ banana
- łyżeczka kiełków lub zarodków orkiszowych
- 2 łyżeczki płatków owsianych/jęczmiennych/otrębów jaglanych (można zmielić w młynku na pył)
- łyżecza pestek dyni (słonecznika) (można zmielić w młynku na pył)
Składniki blendujemy i wypijamy lekko schłodzony koktail.
Koktajl owsiany
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych gruboziarnistych/ płatki jaglane ( jeśli chcemy bez glutenowo)
- jabłko średnie
- pół banana
- szklanka mleka roślinnego bez cukru
- spora szczypta cynamonu
Płatki gotujemy na wodzie.Ostudzone,blendujemy na gładką masę.Dodajemy jabłko i banana. Następnie cynamon i opcjonalnie “jakieś” zdrowe słodzidło. Ja osobiście nie dosładzam już tego napoju. Dolewam mleko roślinne np. migdałowo-ryżowe i wypijam w oka mgnieniu, gdyż jest przepyszneee…!
NA ZDROWIE !!!
p.s.
Napoje są dość treściwe ,więc u mnie zastępują całkowicie II-gie śniadanie.
Smacznego PORANKA ;)
Inspirujące K’Uli’naria