Ciasto migdałowe *love

Ciasto migdałowe  *love

Jest to ciasto bez mąki, bez proszku do pieczenia, bez cukru białego oraz brązowego…, więc z czego ono jest?

image

To oto przepyszne ciasto po raz pierwszy skosztowałam na urodzinach koleżanki Ani i oszalałam pod wpływem walorów zarówno smakowych jak i składu. Dodam, że jadłam je w porze kolacji, pomyślicie: ciasto na kolacje? U mnie to przecież prawie niemożliwe !!! Z  przepysznym wiejskim jogurtem? Tak, tak, tak.. była to całkiem sycąca kolacja, kalorycznie również w sam raz. Oczywiście ilość racjonalna moi mili.

image

 Ciasto na zdjęciu, było ciastem urodzinowym dla mojej Mamy.

image

Bazowy przepis pochodzi z Modern Taste. Ja jednak orzechy zastąpiłam ulubionymi migdałami. Użyłam ksylitolu: cukru uzyskiwanego z kory brzozy. Przepięknie rośnie na samych białkach. Jaja najlepiej z wiarygodnego źródła, a nie z hipermarketu!

Ciasto mocno migdałowe

 Składniki:

  • 200g migdałów (można użyć orzechów laskowych lub włoskich)
  • 5 jaj
  • 150 ksylitolu
  • 100g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  •  szczypta soli

Sposób przygotowania:

Odzielamy żółtka od białek. Masło rozpuszczamy i odstawiamy by ostygło. Żółtka ubić z ksylitolelm na puszystą masę. Następnie dodajemy wanilię, migdały, rozpuszczone i ostudzone masło. Miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną  pianę i dodajemy poracjami delikanie do masy żółtkowej . Całość mieszamy łyżką już NIE miksujemy! Przelewamy do tortownicy, najlepiej okrągłej, średniej wiekości, czyli 22-23 cm. Wkładamy do nagrzanego pierkanika do 180stopni. Pieczemy około 50 minut.

                              Polewa z karobu (nieuczulający zamiennik kakao)

  • 2 łyżki miodu (z rodzinnej pasieki) lub słodu z daktyli  (wersja wegańska) 
  • 3 łyżki karobu lub kakao
  • łyżeczka cynamonu i kardamonu (świeżo zmielone)
  • szczypta chili
  • pół szklanki wody
  • jagody goji
  • sezam

 Można je spałaszować z

  • domowymi lodami, bez mleka krowiego ( 1 łyżka)
  • jogurtem naturalnym(100g) lub jogurtem wegańskim np. migdałowym, sojowym

 SMACZNEGO moi mili 😉

image

Pozdrawiam,

Inspirujące K’Uli’naria

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre