Kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa “cukinia” od włoskiego zucchini. Zastosowanie  cukinii jest tak wszechstronne, że do połowy pomysłów na cukinię jeszcze się nie dokopałam. Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu  ponadto jej owoce nie kumulują metali ciężkich. Cukinia ma bardzo niski indeks glikemiczny co sprzyja procesowi odchudzania. Nadchodzi sezon cukiniowy, więc polecam się nią obiadać w jak największych ilościach ;)

Składniki:

(na 1 -2 porcje)

  • 1 duża cebula
  • kilka pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy ziołowej
  •  świeżo posiekana bazylia lub kolendra
  • oryginalny parmezan lub ziołowe tofu (dobrej jakości)
  • ugotowana cieciorka (garść)
  • łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu (kto co woli ;))

Mięso delikatnie obsmaż na dobrej patelni na łyżeczce oliwy z pokrojoną cebulą i suszonymi pomidorami. Dopraw bazylią lub kolendrą (najlepiej świeżą). Z jednej średniej cukinii zestrugaj obieraczką długie paski przypominające makaron. Wrzuć je na 2-3 minuty do wrzątku, następnie odcedż. Posyp parmezanem lub jeśli wolisz pokruszonym uprzednio tofu. Ciekawy smak mogą również nadać płatki drożdżowe.  Posyp cieciorką i gotowe! Pyszny i sezonowy letni obiad.

 

Moja ulubiona wersja tego dania z parmezanem oraz czarnuszką :

 

fot. Maura Ładosz

 

Pozdrawiam,

Inspirujące K’Uli’naria