Koniec roku szkolnego tuż tuż…huurraaa! Dla dzieci to drugi dzień dziecka ;) Przyda się wiec kilka pomysłów na dodatkowe osłodzenie tego wspaniałego dnia. Może być przecież ZDROWO-CIASTECZKOWO ze szklanka mleka roślinnego i karbem, wcale NIE krowiego lub herbatka bez tony cukru B-). Jeśli zbyt ciepło to lody domowe lub koktaile owocowe. Zapraszam do poszukiwań na moim blogu ;). Dzieci rownież z chęcią kosztuja zdrowych, domowych wyrobów, trzeba tylko sposobu lub więcej cierpliwości ;-)

image

…u mnie już potworki co nieco spałaszowały ;P

 

                               “OwsianKo-KoKosanki”

 Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych (niebłyskawicznych)
  • 5 łyżek otrebów owsianych
  • 1 szklanka mleka (u mnie owsiane waniliowe)
  • 1/3 szklanki wody
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki ksylitolu  ( lub inne zdrowe słodzidło)
  • ½ łyżeczki ekstratu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( eko)

 

image

W małym garnku pogrzewamy mleko z wodą. Gdy będą ciepłe wsypujemy płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe i ksylitol.Gotujemy, aż masa będzie bardzo gęsta. Jeśli nie chcemy, aby nam się przypalił garnek, bezpiecznej bedzie dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać i wyłączyć gaz. Pozostawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut. Po tymczasie dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Łyżką wykładamy porcje masy na blachę z pergaminem. Pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach. Powinny się mocno zarumienić, wtedy są najlepsze w smaku. Są lekko gumiaste, przepyszne np. z kremem kasztanowym, kremem z karobu lub poprostu z jogurtem naturalnym. Z tej ilości upieczemy około 15 ciasteczek. Jedno ciastko ma ok 30kcal.

.image

 

           „Ciasteczka gryczno-owsiano-migdałowo-żurawniowe”

                                             (baaardzo polecam dla małych i dużych;))

image

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych (np. gruboziarnistych)
  • ½ szklanki mąki grycznej (u mnie zmielona kasza gryczana nieprażona)
  • 6 suszonych daktyli
  • 5 łyżek mleka ( roślinnego lub krowiego)
  • 50 g masła orzechowego ( bez soli i bez tłuszczu)/bio lub krem kasztanowo-waniliowy ;)
  •  2 łyżki suszej żurawiny
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub z agawy/miodu)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Daktyle namaczamy w podgrzanym mleku około 15 minut, pod przykryciem. Dodajemy masło orzechowe, syrop, ekstrakt waniliowy i blendujemy. W osobnej misce łączymy suche składniki. Dobrze mieszamy. Następnie wsypujemy suche do mokrych składników. Uganiatamy dobrze ciasto. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy je na kszałt małych ciastek i układamy na blaszcze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni, około 15-20 minut. Im dłużej je pieczemy tym są bardzie chrupkie, twardawe- równie smaczne ;). Można zrobić również z polewą karobową, przepis jest również na moim blogu ;)

·       image

Tymczasem MIŁEGO DNIA, pomimo suuuuper pogody!

Inspirujące K’Uli’naria