K’Uli’narne podsumowanie roku

K’Uli’narne podsumowanie roku

image

Koniec roku, nie lubię tego czasu.Trudno stwierdzić dlaczego, przecież co by sie nie wydarzyło lub wydarzyło i tak zawsze jestem do przodu o doświadczenia, poznanych ludzi..etc etc Ten rok był dla mnie szczególnie hojny, baaardzo pracowity, pełen rozczarowań tych bardzo pozytywnych jak i negatywnych (..i te są potrzebne). Kulinarnie rok kolejnych wspaniałych odkryć, inspiracji i nowych wyzwań. Poniżej namiastka tych spotkań oraz na samym końcu (dla wytrwałych) obiecany przepis na czekoladę wegańską CARPIE DIEM!!!

Rozpocznę jednak od tego, czego już nie ma, lecz pozostało w moim sercu bardzo bardzo..!

https://www.youtube.com/watch?v=w1HfK7jBftw

image

 

Pokrzwynik  http://domnumer10.pl/ 

image

image

image

Uczta w Pokrzywniku 😉

zdjęcia: Maura Ładosz

Restaurant Day Wrocław 2014 

image

Kromeczka jaglano-gryczana z pastą z natki pietruszki i prażonego słonecznika oraz wybranymi warzywami

image

image

Tarty wytrawne bezglutenowe lub bez pszenicy

image

image

image

image

To już jest koniec…?

image

 

U młodej mamy Ali Janosz-Niebieleckiej w programie “Pytanie na śniadanie” : Lekka i zbilansowana kuchnia MAMY w ciąży i nie tylko.. 😉 Było przesmacznie i baaardzo wesoło.

image

image

Poranna jaglanka młodej mamy

image

image

image

 

Spotkanie w cyklu “Kulinarny Wrocław” z cuuudowną Moniką Jaworską w Radiu Ram —>

http://www.radioram.pl/articles/view/26780/Kulinarny-Wroclaw-Psychodietetyka-czyli-wszystko-jest-w-glowie 

Oto JA 😉

image

A teraz..

              Czekolada wegańska *na koniec roku* CARPE DIEM

 

image

Składniki:

– pół szklanki oleju kokosowego organicznego (zwróć uwagę na jakość!)

– pół szklanki masła orzechowego domowego- można zastąpić kolejną porcją oleju kokosowego

– pół szklanki kakao surowego lub karobu 😉

– 3-4 łyżki prawdziwego miodu np. spadziowego lub słodu z daktyli

– prawie ½ szklanki zmielonych migdałów

– łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (najlepiej)

– szczypta soli

– ćwierć szklanki amarantusa ekspandowanego lub prosa

– ćwierć szklanki lub ciut więcej orzechów włoskich/arachidowych/laskowych- lekko pokruszonych

– ćwierć szklanki żurawiny

– ćwierć szklanki suszonych moreli niesiarkowanych najlepiej, jagód goji lub inkaskich

Olej kokosowy i masło orzechowe rozpuściłam, lekko podgrzewając. Po rozpuszczeniu dodałam słodzidło, zmielone w młynku migdały, ekstrakt waniliowy, sól i karob. Starannie wymieszałam, dołożyłam bakalie i amarantus/proso. Wymieszałam raz jeszcze, wylałam do formy (np.18/18cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej zostawić w lodówce na noc. W trakcie chłodzenia masa się trochę rozwarstwiała, kiedy zaczęła lekko tężeć jeszcze raz ją porządnie wymieszałam. Czekolada jest twarda, lecz w rękach dość szybko sie rozpuszcza. Należy jeść zawinąwszy ją w papier.
Jest idealna!
Jak najbardziej się tylko DA szczęśliwego Nowego roku 2015 w zdrowiu i inspiracjach po same uszy B-)

 image

Inspirujące K’uli’naria 

Zdjęcia:

Maura Ładosz , Kasia Wypchło, Sylwia Wilk

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre