Od jakiegoś czasu ludzie bardzo często podpytują mnie jak radzić sobie z jedzeniem w podróży.Wiadomo jak jest z dostępnością zdrowego posiłku gdy podążamy polskimi drogami, autostradami etc.. Nie jest to nadal łatwe. Dlatego warto zadbać oto, aby mieć zawsze coś ze sobą coś co np. sami przygotujemy sobie w domu na kilka dni. Warto podjąć ten wysiłek i zadbać oto wcześniej, bo po jakimś czasie sami to docenicie. Człowiek czuje się fizycznie zupełnie inaczej, zmęczenie jest inne, zdecydowanie mniej uciążliwe. Przekąski dla podróżników lub ludzi którzy okresowo dość dużo czasu spędzają w aucie zależą oczywiście od pory dnia, pory roku, ilości snu, wieku, wykonywanej pracy.. itp

Przykładowe przekąski/lub posiłki do zjedzenia w podróży:

  • suszone owoce: żurawina, daktyle, morele (NIESIARKOWANE!)
  • świeże owoce ( i tu zwróć uwagę na sezonowość): jabłka, banany, winogrona( w sezonie), pomarańcza
  • orzechy ziemne bez soli i prażone, nerkowce, migdały, orzechy włoskie
  • jogurt lecz najlepiej eko lub domowej roboty (w smakowych, wszędzie dostępnych jogurtach jest mnóstwo cukru, mleko w proszku i sporo chemii)
  • energetyczna sałatka z banana, kiwi lub pomarańcza lub jabłka z masłem orzechowym (bez cukru i bez soli)
  • kanapki żytnie lub pełnoziarniste (najlepiej bez drożdży na zakwasie), bądż też bezglutenowe chlebki jaglano-gryczne(znajdziesz przepis na blogu;)) z pastami wegańskimi np. z suszonych pomidorów, zielonej pietruszki, czarnych oliwek, pieczonej papryki, hummus (pasta z cieciorki i tahini (pasta z białego sezamu)), lub jeśli ktośjada mięso to z dobrej jakości drobiem, tuńczykiem/łososiem/makrelą/śledziem/szprotkami i dobrym twarogiem do tego surowe warzywa lub delitkanie zblanszowane na patelni na małej ilości oliwy i wody (warto zwrócić tu uwagę na sezonowość warzyw)
  • batony lub ciastka energetyczne (na pewno NIE KUPNE tylko domowe, tutaj na blogu znajdziesz kilka propozycji)
  • sezamki (najlepiej domowej roboty)
  • wszelakie sałatki warzywne m.in. z marchwią, papryką, ogórkiem, selerem naciowym, cieciorką, fasolą, pomidorami śweżymi ( tylko w sezonie) lub suszonymi w zalewie ziołowej
  • domowe słodzidła np. krem z daktyli z karobem (lub kakao), krem z awokado, domowe masło orzechowe z gorzką czekoladą
  • naleśniki gryczne lub naleśniki jaglane ( znajdziesz przykładowe propozycje u mnie na blogu ;))
  • wege burgery, czyli poprostu kotelciki warzywnez wszelakimi kaszami i nasionami ( polecam z kaszy jaglanej, jęczmiennej, grycznej, z fasoli zarówno białej jaki i czerownej) do tego ulubione warzywka w tym sałatka do tego domowej roboty sos winegret lub jogurtowo-czosnkowo- musztardowo-koperkowy. Jest to zdecydowanie lżejsza i duuużo zdrowsza propozycja niż burgery mięsne z bułą. Są przepyszne i poza sytością dostarczają potrzebne nam witaminy oraz minerały.

Jeśli chodzi o napój podstawowy podczas podróży to woda jest niezmienną podstawą, lecz w okresie jesienno- zimowym ciepła woda(!).  Kawa i herbata oczywiście tylko lepiejprzygotujmy je sobie w domu w termosikach. Wiem, że każda z tych czynności to czas tak cenny dziś, lecz zawsze można wypośrodkować. Z mojego doświadczenia wiem, że ten wysiłek jest tego wart. Ważne jest to aby nie traktować jedzenia zbyt powierzchownie/marginesowo to niestety bardzo często obraca się wbrew nam. Ponad to wiem, że są takie miejsca, które pomagają w przygotowywaniu takich posiłków, więc przed podróżą można skorzystać również z tego typu ułatwienia ;-)

Placuszki z warzyw korzeniowych

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki liści szałwii
  • 2 jaja od szczęśliwych kurek ( lub skrobia eko, bądż zmielone siemie lniane (3 łyżki) zalane wodą)
  • ewentualnie mąka owsiana lub gryczna do zagęszczania ( lub płatki owsiane w całości)
  • sól himalajska
  •  pieprz
  • zielona czubryca

Obrane warzywa zetrzyj na grubej tarce jarzynowej, posól, odstaw na sicie nad miską, by puścisły wodę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Warzywa dobrze odsiśnij, wymieszaj z cebulą, ziołami, jajkami, przyprawami. Po odlaniu wdoy dodaj skrobię, zebraną w misce, wymieszaj. Na dobrej oliwie usmaż póbny placuszek. Następnie ocenisz, czy należy przprawic dodac mąki/ lub skrobi, jeśli się rozpada. Smaż na złoto z obu stron i osuszaj na papierze.

Pasta z pietruszki z prażonym słonecznikiem

Składniki:

  • 3-4 pęczki świeżej pietruszki
  • 300g słonecznika ( polskiego!)
  • dobra oliwa najlepiej nierafinowana
  • sok z jednej dużej cytryny
  • sól ( może być również sól ziołowa)
  • pieprz czarny

Pietruszkę chwilę moczymy, następnie usuwamy łodyżki, aby pasta nie była gorzka. Słonecznik prażymy na sucho na patelni aż się lekko zarumieni. Gdy pietruszka jest już przygotowana miksujemy cierpliwie wszystkie składniki. Wcale nie musi to być gładka masa. Jest to idealna pasta na dobry chleb, chlebki jaglano-gryczne, wafle ryżowe. Natka pietruszki zawiera olejek eteryczny, którego główne składniki to apiol i mirystycyna. Obie substancje to dobre środki dezynfekujące i moczopędne. Zielone listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają organizm. Natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą: zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.

             Krem z daktyli (domowa zdrowa nutella)

Składniki:

  • 200g daktyli
  • karob lub kakao 3 spore łyżki
  •  szczypta soli
  •  ekstrakt z wanili lub migdałów
  •  łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego 

Sposób przygotowania:

Daktyle moczymy w wodzie minimum 3 godziny. Następnie odciskamy je i łączymy z resztą składników. Miksujemy na gładką masę= krem i gotowe.

Rustykalne ciasteczka owsiane 

Składniki:

(około 35 sztuk – 2 blachy)

  • 2,5 szklanki płatków owsianych – w przypadku alergii na gluten muszą     być certyfikowane bezglutenowe
  • szklanka migdałów
  • szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki słonecznika
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki żurawiny
  • 2- 3 łyżki prawdziwego miodu lub słodzidła z daktyli. moreli
  •  2/3 szklanki wody

Sposób przygotownia:

Płatki owsiane należy zmielić dokładnie w mikserze. Orzechy włoskie i migdały również zmieliłam. Wszystkie składniki należy wymieszać razem w misce, dodać miód i wodę. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości wody i potem stopniowo dodawać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli daje się zrobić kulkę, nie rozpada się ani nie rozpływa, to konsystencja jest odpowiednia. Wilgotnymi dłońmi formowałam niewielkie kulki (zawartość mniej więcej łyżki masy), układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczałam, uklepując trochę łyżką, trochę ręką. Dłonie trzeba dość często zwilżać, żeby masa się nie kleiła. Ciasteczka w trakcie pieczenia nie rozpływają się, więc można je układać stosunkowo blisko siebie. Piekłam w temperaturze 180 stopni 30 minut, muszą delikatnie się zezłocić. Jest to przykład typowo energetycznych, zdrowych  domowych ciasteczek.

No to w drogę!

U.