Lodowy zawrót głowy

Lodowy zawrót głowy

Wprawdzie to już bardziej zima niż lato, lecz tak naprawdę o każdej porze roku możemy mieć ochotę lub okazję, aby przygotować pyszne domowe lody. I tego się trzymam, gdy za oknem pada deszcz, zimno i wieje. Obecnie jeszcze możemy dotrzeć do sezonowych, polskich owoców, ale i nie tylko. Jest w czym wybierać, ponad to możemy śmiało zamienić jakiś owoc na inny obecnie bardziej dostępny i jak najmniej schemizowany lub przemrożony.
Tymczasem proponuję to co przerobiłam na swoich domownikach, oraz wiernych odbiorcach 😉

Lody orzeźwiające: cytrynowo-miętowe

Składniki:

  • pół litra soku ze świeżo wyciśniętych cytryn
  • ulubione słodzidło np. miód, słód z daktyli lub ksylitol w ilości wedle naszego smaku
  • liście świeżej mięty *najlepiej ogrodowej ( ilość zależy od tego, czy chcemy abym mięta była bardziej wyczuwalna)
  • odrobina wody (niekoniecznie)

Wszystkie składniki miksujemy i otrzymaną miksturą uzupełniamy pojemniczki do domowych lodów na patyku. Zamrażamy minimum 2-3 godziny i gotowe.

😉

Lody bananowo-truskawkowo-porzeczkowe

własne ogrodowe zbiory

Składniki:

  • 2 banany
  • garść truskawek (pokrojonych na ćwiartki)
  • garść czerwonych porzeczek ( czarne również sprawdzają się genialnie) lub malin

Miksujemy banany na gładką masę. Dodajemy resztę owoców i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do foremek na lody lub do miseczki i wkładamy do zamrażalnika.

😉

Lody kokosowe + mango/melon

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (bez chemii)
  • 1 mango lub melon

    Myjemy i obieramy nasz owoc. Następnie bardzo dokładnie miksujemy z mlekiem i wkładamy do zamrażarki.

😉

Lody banan-chili

Składniki:

  • 2 banany
  • odrobina płatków chili

Miksujemy banany z płatkami. Przekładamy do specjlanych foremek na lody domowe lub do pudełka na lody i zamrażamy. U mnie podane z musem truskawkowo-poziomkowym.

😉

 Lody czekoladowe

Jeden z etapów napowietrzania lodów domowych, aby było bardziej kremowe, zdecydowanie mniej zbite ;)

Jeden z etapów napowietrzania lodów domowych, aby były bardziej kremowe, zdecydowanie mniej zbite 😉

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (owsiane, kokosowe, migdałowe, migdałowo-ryżowe)
  • 1 banan
  • karob lub kakao (wedle uznania, u mnie 3-4 łyżki)
  • lub bardzo gorzka czekolada(90%) do drugiej propozycji, lodów a’la straciatella 😉

Miksujemy banana z mlekiem i karobem(lub kakao 100%). Masę przekładamy do foremek/miseczek i dobrze schładzamy.

😉

Delikatnie malinowy sorbet z limonką i kardamonem

Składniki na 4 porcje:

  • 500g mrożonych malin
  • limonka
  • 3 łyżki słodu z daktyli lub miodu
  • szklanka kruszonego lodu
  • spora szczypta kardamonu

Maliny i całą resztę wspaniałych składników miskujemy, łącznie z lodem. Blender tutaj nie da rady!!!
Na koniec dodać świeżo starty kardamon i dokładnie wymieszać.

 

Inspirujące KUlinaria

 

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre