Obecnie nadal bardzo często jeszcze „zdrowe jedzenie” nie kojarzy się ludziom z niczym dobrym, tanim i prostym. Niestety.. Tego typu produkty/dania są naprawdę bardzo bogate w cudowne smaki, są niesamowicie różnorodne, coraz łatwiej i taniej dostępne. Kwestia nastawienia się, świadomości, wiedzy, oraz chęci poznania. Nie będę długo się tutaj rozpisywać dlaczego warto zmieniać nawyki lub omijać szerokim łukiem fast food, ponieważ nie piszę o tym pierwszy raz, że w jedzeniu nie chodzi tylko o mechaniczne zaspokojenie potrzeby głodu. Jeśli nie jesteś przekonany, to zastanów się nad Twoją przyszłością, ile wydasz m.in. na leki i jak się będziesz czuć za 10 lub 20 lat? Tak więc, profilaktyka to klucz do wszystkiego! Dla przykładu, poniżej wypiszę niektóre tylko produkty i ich zdrową alternatywę. I tak np. :

sól stołowa- zioła, w szczególności lubczyk, sól himalajska, czubryca zielona, sól ziołowa (z serii: przyprawy bez chemii)

cukier-  ksylitol(cukier z kory brzozy), prawdziwy miód, słód z daktyli, słód z moreli (sprawdź to u mnie na blogu), cukier kokosowy

biała mąka- mąka razowa, mąka kukurydziana, mąka z prosa, mąka z gryki, mąka żytnia, kokosowa, orkiszowa, mąka z ciecierzycy, mąka owsiana, mąki z orzechów oraz nasion/pestek

chleb- placki kukurydziane, chlebki jaglano-gryczane(lub ryżowe), pieczywo ryżowe, chleb z samych ziaren, krakersy z ziaren, lawasz różnego rodzaju

bułka tarta- mąka razowa, sezam, płatki owsiane, siemie lniane

mleko- napój migdałowy, kokosowy, sojowy, owsiany, ryżowy, jaglany, z orzechów laskowych

nabiał- jarmuż, zielone warzywa, mleka roślinne, tofu, sery wegańskie lub jeśli nabiał Ci nie szkodzi wysokiej jakości sery

jogurt owocowy- jogurt naturalny (krowi lub roślinny)bez mleka w proszku z kawałkami świeżych owoców

żółte sery- pasty z fasoli, bobu, hummus, tofu, ser z ziemniaków

parmezan- płatki drożdżowe

śmietanka- zmiksowany ryż lub soja, a także płatki owsiane z mlekiem kokosowym (w sklepach są już dostępne śmietanki roślinne)

majonez- pasta z awokado, tofujonez, majonez ze słonecznika, majonez z aquafaby (wody po cieciorce)

masło- awokado, oliwa, pasty wszelakie (sprawdź u mnie na blogu)

jaja- do wypieków: mus z bananów, mus z dyni,tofu z mlekiem sojowym, siemię lniane, awokado

biały ryż- komosa ryżowe, ryż brązowy, ryż czarny, ryż czerwony, ryż dziki, starty na tarce surowy kalafior

ziemniaki- kalafior, brokuły, bataty, cukinia, kasze

frytki-pieczone frytki z selera, pietruszki, marchewki lub batatów, buraków

makaron pszeniczny- makaron kukurydziano-ryżowy, orkiszowy, gryczany, owsiany, jęczmienny, z fasoli, żytni, z soczewicy

mięso- indyk lub królik z ekologicznego chowu, ryby morskie, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, tofu

wędliny- mięso pieczone w ziołach lub gotowane/ duszone lub roślinne białka w postaci past, pasztetów

gotowa kostka rosołowa- domowa kostka rosołowa

vegeta- suszona i zmiksowana mieszkanka warzyw z dodatkiem przypraw (np. ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu, soli himalajskiej)

olej słonecznikowy do smażenia- olej rzepakowy bezerukowy, oliwa(nie ekstra virgin!), olej kokosowy, olej sezamowy, olej ryżowy

desery mleczne- deser z nerkowców, budyń z kaszy jaglanej lub owsianej, desery na bazie mlek roślinnych np. kokosowym lub orzechowym (sprawdź to na moim blogu;))

cukierki- owoce, miód, daktyle i inne suszone owoce (bez siarczanów i  niepotrzebnego dosładzania!!!)

lody- domowe lody owocowe i nie tylko (sprawdź u mnie na blogu;))

czekolada-karob zmiksowany z awokado i daktylami lub z namoczonymi nerkowcami lub kaszą jaglaną (sprawdź u mnie na blogu), domowa czekolada na bazie oleju kokosowego i mleka kokosowego w proszku

słodzone płatki śniadaniowe- domowe mieszanki płatków owsianych, jęczmiennych, otrębów, orzechów i suszonych owoców (sprawdź u mnie na blogu zdrowe śniadania)

soki owocowe- woda z owocami, domowe koktajle bez cukru (sprawdź u mnie na blogu koktaje, smoothie;)), lemoniady domowe z sezonowych owoców

kawa- zielone herbaty wszelkiego rodzaju w tym matcha, yerba mate, napój z guaraną bez cukru, biała herbata,

paluszki- chipsy z jarmużu, marchewki, ziemniaków, buraków, frytki z selera <3, bananów, jabłek i innych ulubionych owoców, rozmaite placuszki (sprawdź to u mnie na blogu;)) lub domowe paluszki z gryki niepalonej

Dziś zaproponuję prosty alternatywny przepis m.in. dla tradycyjnych i bardzo oklepanych placków ziemniaczanych. Już jakiś czas temu zakochałam się w placuszkach z cukinii na bazie mąki gryczanej, lecz obecnie króluje u mnie burak, no czasami kalafior bądź też brokuł ;-). Burak to warzywo które nawet o tej porze roku jest bardzo wartościowe! Buraki są niskokaloryczne, obniżają ciśnienie, działają antynowotworowo, wzmacniają układ krwionośny i odporność, doskonale smakują. Dziś będziecie mogli posmakować proste i sezonowe placki z buraków, a przed Nami jeszcze do „przerobienia” buraczany hummus i pieczone buraki z sosem koperkowym i pistacjami, co Wy na to ?

***

Składniki:

  • 3 szklanki startych buraków
  • 1/2 startej czerwonej cebuli
  • 1/3 szklanki świeżo posiekanego koperku
  • 2 lekko „rozbełtane” jaja ( lub 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego)
  • sok z 1/3 cytryny
  • czosnek do smaku
  • sól himalajska lub ziołowa ( np. domowej roboty)
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • czubryca zielona do smaku
  • oraz opcjonalnie mąka gryczana lub owsiana (3-4 łyżki max)

Wszystkie uprzednio przygotowane składniki dokładnie mieszkamy w misce średniej wielkości. Placuszki można upiec w piekarniku: 180stopni 30 minut, lecz smaczniejsze i bardziej chrupiące wychodzą gdy je usmażymy na oleju np. kokosowym bezwonnym i na patelni dobrej jakości. Możemy je podawać z prawdziwym kremowym twarogiem, jogurtem naturalnym bez mleka w proszku i bez cukru, kefirem lub jeśli ktoś nie je nabiału z surowymi warzywami lub ugotowanymi na półtwardo i sosem z oliwy. Genialnie rownież pasuje tutaj klasyczny hummus i kiszony ogórek z czerwoną cebulą oraz świeżą dostępną obecnie zielenią lub ulubionymi ziołami.
Smaaaaaacznego i w droooogę!
Pozdrawiam,
U.