Wiosenne poszukiwania smaków

Wiosenne poszukiwania smaków

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw  z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera między innymi sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedz, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6 i C. Na moim stole już nie raz pojawiła się pizza z kalafiora, tutaj znajdziesz przepis: http://jemto.pl/2013/05/doswiadczalnie-z-kalafiorem/. A kalafiora możesz zjeść w formie pasty bądź puree, w postaci surowej do chrupania oraz ugotowany na półtwardo jako przekąska podczas obiadu. Dziś pokaże Wam kalafiora w plackach, bądź jak kto woli w kotlecikach i przypomnę jedną z moich sztandarowych past którą miksuję na okrągło gdy jest już najlepszy sezon na kalafiora w Polsce 😉

 

Placki z kalafiora i niezawodnej kaszy jaglanej

Składniki:

  • pół kalafiora
  • pół szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mąki z cieciorki lub ze słonecznika
  • 1/3 szklanki oliwy z pestek dyni lub oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • kilka łyżek świeżej kolendry
  • pół łyżeczki wędzonej papryki – opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
Kalafior ugotowałam na parze. Kaszę jaglaną uprażyłam i następnie ugotowałam w szklance wody. Szalotkę, czosnek oraz świeżą kolendrę dość drobno posiekałam. Wszystkie składniki zmiksowałam w termomiksie dodając stopniowo wodę. Masa powinna być gęsta tak, żeby dało się uformować kotleciki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Ręcznie formowałam kotlety i wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu około 40 minut. Można je również usmażyć.

Pasta kalafiorowo-orzechowa

Składniki:

  • pół dużego kalafiora
  • pół szklanki migdałów
  • szklanka słonecznika lub nerkowców – można zastąpić orzechami włoskimi co daje zdecydowanie najlepszy efekt
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki prawdziwego curry
Ugotowanego kalafiora(niewykorzystanego do placuszków) miksujemy, następnie dorzucamy orzechy i słonecznik i ponownie miksujemy na „prawie” mąkę. Następnie dodałam resztę składników i zmiksowałam na gładką masę. Jest to idealna pasta do chrupiącego pieczywa, chlebków jaglanych lub chleba z samych ziaren. Bardzo dobrze się komponuje z grillowaną cukinią oraz papryką.
No to do dzieła! 😉
Inpirujące K’Uli’naria

 

 

 

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre