Czy to w ogóle jest możliwe? Zdrowa wersja snickersa, która smakowo powala na łopatki? Nawet najbardziej zatwardziałych można tym deserem przełamać. Uwierzcie mi na słowo, a potem skorzystajcie z poniższego przepisu. To zupełnie INNY snikers, wyborny skład, a smak hm.. oceńcie zresztą sami. Moim zdaniem jest to jedna z najlepszych tzw. zdrowych wersji batonów, czy też ciast. Idealnie jeśli tego typu deser posiada tzw. składniki odżywcze: energetyczne, budulcowe, regulujące. Tutaj właściwie wszystko nawet na upartego tu znajdziecie ;) Jedyny minus tego zdrowego deseru jest taki, że jest dość pracochłonny. Ale warto!

Składniki:

(masa czekoladowa na spód i wierzch)

  • 100g gorzkiej czekolady min 70% kakao lub czekolada na bazie karobu (bez dodatku cukru najlepiej)
  • 1 spora łyżka domowego masła orzechowe ( z nerkowców, laskowych np.)
  • około 80 ml mleka roślinnego (najlepiej tutaj sprawdzi się kokosowe mleko)
  • płaska łyżeczka cynamonu
  •  szczypta różowej soli himalajskiej

(zdrowy, wegański nugat)

  • 200g ugotowanej fasoli
  • 150g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 60g oleju kokosowego  nierafinowanego
  • 170g słodu z daktyli lub prawdziwego miodu
  • 80g wiórków kokosowych (mielimy na  prawie mąkę)
  • 2 łyżki esensji waniliowej

(karmel z daktyli)

  • 270g świeżych daktyli (lub suszonych namoczonych 2-3h)
  • 70g domowego masła orzechowego (bez cukru)
  • spora szczypta soli himalajskiej
  • 150 niesolonych orzeszków ziemnych

Spód:

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się całkowicie rozpuści dodajemy domowe masło orzechowe, mleko roślinne, sól, cynamon. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj więcej mleka roślinnego. Gotową masę wylej na przygotowaną blaszkę (20/ 20 lub 20/30) wcieloną papierem do pieczenia. Następnie wstaw do zamrażaki na około 30min. Masa czekoladowa musi dobrze stężeć.

Nugat:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Masa nie może być zbyt słodka, ponieważ karmel z daktyli wystarczająco nam osłodzi ten pyszny i pożywny deser. Zdrowy nugat wykładamy delikatnie na schłodzoną już masę mocno czekoladową i wkładamy jeszcze do zamrażalnika na 2 godziny ;)

A’la karmel z daktyli:

Wszystkie składanki  (poza orzeszkami) miksujemy na gładką, wręcz aksamitną masę. I gotowe! Poza tym ciasto-batonem, może mieć ona zastosowanie np. zamiast nutelli lub innego kupnego smarowidła. Jest genialny. Jeśli ktoś z Was nie może pozwolić sobie na użycie orzeszków ziemnych, może je zastąpić np. nerkowcami lub ugotowaną kaszą jaglaną.

Końcowo na dobrze schłodzony nugat rozsmarowuję pyszny i zdrowy domowy karmel z daktyli. Całość obsypuję orzeszkami ziemnymi i wkładam ponownie do zamrażarki na około 2 godziny. Po tym czasie zmrożonego przekładańca kroję na batony, ale niekoniecznie i oblewam masą czekoladową z przepisu na spód (masa mocno czekoladowa). Dość czasochłonny deser, lecz warty takiego wysiłku. Polecam zaskoczyć zdrowym snickersem swoich domowników lub gości.

Smacznego!

U.