Chia i czereśnie

Chia i czereśnie

Chia- w tych malutkich ziarenkach kryje się tak wiele dobra. Nasiona szałwii hiszpańskiej  pochodzą z Ameryki Południowej, dostarczają organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych, białka, oraz błonnika. To jeden z największych dietetycznych przebojów ostatnich lat. Gdy namoczymy je w wodzie, soku lub mleku znacząco  zwiększają swoja objętość (do 10 razy) i miękną. Aby zmieniły swoje gabaryty potrzebują trochę czasu, wiec jeśli chcesz zjeść je na śniadanie z ulubionymi owocami lub zabrać w słoiczku z konfiturą do pracy namocz je już wieczorem przed pójściem spać. U mnie chia na mleku kokosowo-ryżowo-migdałowym z musem czereśniowym. Dlaczego czereśnie, bo właśnie na nie sezon i jest tak krótki, że każda okazja jest dobra by ich użyć. To jedne z niewielu owoców, których nie warto zmieniać w dżemy. Najlepsze są świeże mają delikatnie słodki  smak  i mnóstwo składników odżywczych korzystnie wpływających na serce i pomagają leczyć np. artretyzm. Dobrze smakują z truskawkami, jabłkami, bananem, sokiem z limonki, jogurtem naturalnym (domowej roboty),  mlekiem roślinnym, dobrymi lodami waniliowymi ;). Mój ukochany koktajl gdzie czereśnie są bazą to : szklanka czereśni bez pestek, burak, duża pomarańcza. Z wszystkich przygotowanych owoców wyciskamy sok z wyciskarce. Końcowo do smaku możemy przyprawić odrobiną soku z cytryny lub z limonki.

Składniki:

(przykładowo na dwie porcje)

  • 50 g nasion chia
  • 1 szklanka mleka migdałowo-ryżowego lub kokosowego NIE z puszki!
  • 3 łyżki słodu z daktyli lub syropu z agawy, miodu jeśli możesz go użyć
  • 200g świeżych czereśni (bez pestek)
  • 3 łyżki płatków migdałowych lub kokosowych podprażonych na patelni (..abyś coś chrupało, jeśli lubisz;))

Nasiona wsypujemy do słoika (500ml) dolewamy mleka i słodzidło. Dokładnie mieszamy i delikatnie rozcieramy powstające posklejane bryłki nasion. Zamykamy słoik i kilka razy jeszcze potrząsamy. Odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Czereśnie bez pestek miskujemy na mus. Na dno miseczek lub wybranych przez nas odpowiednich szklanek wylewamy porcję musu czereśniowego, następnie gdy nasiona już odpowiednio spuchły masę wylewamy na mus a na chia ponownie w sam środek musu z czereśni lub po prostu delikatnie rozgniecionych widelcem czereśni.  Możesz również zrobić ten deser w wyższych szklankach i stworzyć kilka pięterek i to nie tylko z musem czereśniowym ;). Jeśli lubisz posp podprażonymi płatkami migdałowymi lub kokosowymi. Przepyszny, zdrowy i lekki deser. Zachęcam rozsmakowuj się teraz każdego dnia w lecie.

Mam jeszcze jedną czereśniową niespodziankę mianowcie:

Czereśniowy krem z tofu

  • 350g czereśni
  • 250g dobrej jakości tofu lub namoczonych nerkowców;)
  • 2 łyżki śmietanki owsianej lub kokosowej
  • 2 łyżki ulubionego słodzidła, u mnie będą to standardowo daktyle
  • 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
  • 2 łyżeczki esensji waniliowej

Czereśnie myjemy, usuwamy pestki. Tofu odsączamy kroimy w kawałki. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Jest to zdrowa alternatywa dla sklepowych kremów. Idealny krem do chlebka jaglano-gryczanego, kokosowego lub z samych ziaren, owoców oraz porannych płatków.

 

 

Całuśnego dnia,

U.

 

 

 

 

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre