Dhal z jarmużem i czerwoną cebulą podany z niepaloną kaszą gryczaną & Yapko party

Dhal z jarmużem i czerwoną cebulą podany z niepaloną kaszą gryczaną & Yapko party

Jak już zapewne wiecie inspiracji kulinarnych szukam zawsze i wszędzie. Gotować lubię z dorosłymi, uwielbiam z dziećmi natomiast gotować dla ludzi kocham. Pewien gość, właściwie spontaniczny miał okazje degustować moje ostatnie jesienne mocno rozgrzewające i sycące danie inspirowane świetną książką A. Gogginsa i G.Mattena „Dieta Sirt”- dobra i mądra książka jakich jest wciąż na polskim rynku mało na temat dobrze dobranych diet. Jedna z wielu fantastycznych wersji tzw. masur dhal. Warto skorzystać z tej książki i wprowadzić przynajmniej niektóre produkty i ich połączenia. Poszerzyć horyzonty. A ja przy okazji tego posta chce wszystkich Was zaprosić z Martą z Yapko http://www.findglocal.com/PL/Wroclaw/202044780128992/Yapko na jabłkobranie/warsztaty kUlinarne/pyszne sezonowe jedzenie do sadu tuż za Leśnicą: Wróblowice ;). Przybywajcie tłumnie !!!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub olej kokosowy dobrej jakości
  • 150g- 200g posiekanej czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 3 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili (najlepiej odmiana birds eye)
  • 2-3 łyżeczki dobrego curry
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • około 600 ml wody
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 200 g obranego z łyk jarmużu
  • 200 ml mleka NIE Z PUSZKI kokosowego
  • 200g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej

Delikatnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kolejno przygotowaną cebulę, czosnek, imbir oraz chili. Delikatnie podsmażamy lub blanszujemy warzywa do 15 min do miękkości. Następnie dodajemy dość istotne w tym daniu przyprawy dlatego warte by były one dobrej jakości, czyli curry i kurkuma. Podgrzewamy przyprawy z warzywami  jeszcze przez kilka minut, a następnie dolewamy wody i doprowadzamy całość do wrzątku. Kolejny etap to dodanie czerwonej soczewicy. Gotujemy całe danie jeszcze przez około 25 minut, a pod koniec dokładamy przygotowany jarmuż i dolewamy mleko kokosowe. Podgotowujemy to wszystko jeszcze około 5 minut. Próbujemy, doprawiamy do smaku. Konsystencja dania powinna być średnio gęsta. Dhal idealnie jest podać z niepaloną kaszą gryczaną ugotowaną na sypko oraz z pieczonymi chipsami z jarmużu. Smaczne, rozgrzewające=sezonowe, zdrowe danie obiadowe.

Ciepłego dnia!

U.

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre