zielono mi

Awokadownik, to jedno z takich ciast, które można jeść o każdej porze roku. Gdy znajdziesz idealnie dojrzałe awokado, najlepiej typu hass to nie wahaj się zrób ciasto na zimno z awokado, czyli sernik na zimno. To owoc typu superfood o którym pisałam już wiele razy na blogu. Awokado jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i  obniża  poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz poprawia metabolizm. Awokado zawiera także glutation, jeden z najważniejszych antyoksydantów. Możesz z niego zrobić pastę, masło, użyć do sałatki, zapiec i zrobić taki oto pyszny sernik wegański, bez białego cukru, przy okazji bez glutenu. Lekki, a zarazem sycący, bogaty w zdrowe tłuszcze nienasycone, witaminy m.in. A, B6, C, E  i K1 z lekką i przyjemną nutą cytrynową, dzięki świeżo wyciśniętemu sokowi z cytryn. Poza czarnym jak ziemia brownie typu wegan i nie tylko, lecz w każdej zdrowie postaci to właśnie to ciasto skradło moje serce ostatnio.

Składniki:

  • 2-3 spore i dojrzałe awokado (najlepiej typu Hass)
  • mleczko kokosowe o zawartości kokosa minimum 75 % ( schłodzone przez dobę)
  • około 100g oleju kokosowego (najlepiej nierafinowany)
  • sok z 2 dużych cytryn
  • 2 łyżeczki herbaty japońskiej matcha (możesz użyć chlorelli jeśli wolisz lub masz pod ręką)
  • około 12 łyżek syropu z agawy lub innego ulubionego słodzidła np. melasy ryżowej, ksylitolu, syropu klonowego
  • szklanka wiórków kokosowych
  • szklanka orzechów np. ziemnych niesolonych lub włoskich
  • 12 suszonych daktyli bez pestek

Rozpoczynamy od spodu. Daktyle musimy namoczyć przynajmniej godzinę w ciepłej wodzie. Jeśli masz dostęp do świeżych daktyli to oczywiście nie musisz ich namaczać są idealne. W tym czasie mielimy orzechy. Gdy daktyle już odpowiednio zmiękną to odlewamy wodę i miksujemy je ze zmielonymi już orzechami. Masa musimy być gęsta, lekko mokra tak aby dało radę wyłożyć nią spód blaszki o średnicy 20-23cm. Gdy spód jest już dobrze wklepany w formę wkładamy ją do lodówki. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem zielonej masy a’la sernikowej o nucie cytrynowej. Awokado obieramy, wydrążamy, z puszki odlewamy wodę użyjemy tylko gęstej części mleka. Wszystkie składniki miksujemy na gładką aksamitną. Wyciągamy zastygnięty i dobre schłodzony spód i wykładamy nań masę awokadnika. Ciasto powinno się chłodzić minimum 3-5h. Górę ozdabiasz jak lubisz, czyli mogą to być dostępne owoce, schłodzona domowa polewa czekoladowa lub cytrynowa. Ciasto w każdej wersji jest wspaniałym i zdrowym deserem lub drugim śniadaniem.

Adios!

U.