Bezglutenowe ciasto z cukinią

Bezglutenowe ciasto z cukinią

Szczerze mówiąc myślałam, że ten przepis jest już  od dawna na blogu. Ten wypiek jest ze mną prawie od początku mojej drogi pt. „Zmiana nawyków żywieniowych”. Jest to kolejna wersja ciasta z cukinią, a co najlepsze możecie je zrobić w ten sam sposób, lecz z  domowym musem jabłkowym (zamiast cukinii) i będzie  równie  zdrowe i przede wszystkim przepyszne ciacho. Jeśli wykorzystasz poniższy przepis i użyjesz musu jabłkowego zamiast cukinii, dodaj pół szklanki dobrych rodzynek.

To jedno z moich ukochanych zdrowych ciast warzywnych, poza ciastami z  fasolą, batatem, dynią, czy też burakiem. Ubóstwiam takie połączenia. Jest to proste ciasto, tutaj w wersji bezglutenowej, wegańskiej i niskokalorycznej. Bardzo dobrze się komponuje z kokosem lub czarną porzeczką lub wegan czekoladą. Cukiniowiec jest idealny na letnie popołudnie do domowej cytrynowej lemoniady lub kawy na zimno. To co? Dziś robicie?;)

Składniki:

(ilość na standardową, średniej wielkości keksówkę)

  • szklanka mąki ( mnie pół na pół mąka jaglana i gryczana/lub możesz użyć owsianej)
  • szklanka zmielonych orzechów  (użyłam laskowych i migdałów) lub użyj kokosowych wiórków i zmiel je na mąkę
  • pół szklanki mleka roślinnego ( u mnie migdałowe)
  • 1,5 szklanki startej cukinii – to było około pół średniej cukinii
  • pół szklanki lipowego miodu (lub ksylitolu, słodu z daktyli)
  • pół szklanki delikatnej oliwy
  • odrobina skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół  łyżeczki kardamonu
  • opcjonalnie karob
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka sody
Cukinię ścieramy lub rozdrabiamy w naczyniu miksującym. Startą cukinię należy leciutko posolić i odstawić na pół godziny, po  tym czasie dobrze ją odciśnij. Produkty suche zmieszaj w misce, dolać mleko, miód, oliwę i sok z cytryny. Wymieszać dobrze, po czym dodać cukinię. Mieszaj delikatnie. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ja piekłam 40-45minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż wystygnie, ciepłe było bardzo wilgotne.
Ciasto jest aromatyczne i ma lekką nutę cytrynową. Cudowne zdrowe i pożywne ciasto. Cukinia rządzi nie tylko w leczo, przekonajcie się o tym sami 😉 !
Udanych wypieków!
U.

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre