Pierniczki i ciasteczka świąteczne, kilka wersji tych najzdrowszych i najsmaczniejszych

Pierniczki i ciasteczka świąteczne, kilka wersji tych najzdrowszych i najsmaczniejszych

Pierniczkowa i świąteczna produkcja czas start! Nie tylko na stół wigilijny, ale również na prezenty zamiast kupnych słodyczy ze sklepu. Każdy tutaj znajdzie coś dla siebie w tym czy w innym wpisie. W razie pytań napisz do mnie. Oczywiście to nie są wszystkie przepisy z których robiłam i robię pierniczki, lecz są to te receptury do których sięgam najczęściej i są już mocno przetestowane przez moją całą rodzinę. Mam nadzieję, że również i Wam przypadną do gustu. Pieczcie, smakujcie i testujcie. Wybierzcie przepis najodpowiedniejszy dla Was. Polewy i posypki również proponuje róbcie w domu np. z czekolady, wiórków kokosowych (które możesz zabarwić sokiem z buraka lub jagód, marchwi), owoców, orzechów, nasion etc..

Pierniczki pełnoziarniste

Składniki:

  • 550 g mąki drobnomielonej orkiszowej
  • 300 g miodu naturalnego
  • 100 g melasy np. z karobu, ryżu, buraków
  • 120g dobrej jakości masła lub oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 jajko ( zerówka)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika 50g
  • kakao 2-3 łyżeczki lub karob (dla alergików)

Roztopić masło wraz z melasą, dodać miód i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite. Ciasto można włożyć do  lodówki na godzinę, można też wałkować od razu, podsypując mąką na grubość około 3 mm. Następnie wykrawasz foremkami różne kształty. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 180 C.

 

polewa karobowa

Pierniczki z masłem orzechowym

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 180 g masła orzechowego bez cukru, bez oleju palmowego
  • 250 g syropu z agawy lub melasy z karobu
  • 130 g mąki gryczanej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (przyprawy bez chemii, Dary Natury)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Ciecierzycę, masło orzechowe, słodzidło, ekstrakty i przyprawy miksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj. Przełóż ciasto na stolnicę i podsypując mąką rozwałkowuj je dokładnie. Ciasto ma się kleić do rąk, ale oprószone z obu stron mąką dobrze się wałkuje. Pierniczki wałkuj i wycinaj o grubości dowolnej, ulubionej. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 15-20 min w 175 st. C. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wielkości pierników.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady bez dodatku cukru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego / innego płynnego słodźidła
  • 100 ml mleka roślinnego

Czekoladę wraz z mlekiem i masłem orzechowym i syropem klonowym umieszczam w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści mieszam ją dokładnie z pozostałymi składnikami, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę. Gdyby czekolada była zbyt gęsta, dodaję odrobinę więcej mleka. Polewam czekoladą pierniczki i pozostawiam do wystudzenia.

pierniczki zdobione lukrem z ksylitolu

Szybkie pierniczki

Składniki:

  • 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • 100g oleju roślinnego (np. kokosowego)
  • pół łyżeczki sody

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy robotem kuchennym. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach C.

Mój  biały lukier:

  • zmielony na puder ksylitol
  • woda
  • sok z cytryny
  • 😉 mieszasz i już!

Szybkie (fit) ciasteczka świąteczne

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 banany
  • 1 szklanka żurawiny
  • 1 spora łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżki płatków migdałów

Żurawinę zalej 1/3 szklanki wrzątku. Kaszę zmiksuj z bananami dodaj żurawinę z wodą, dopraw cynamonem i imbirem, fajnie komponuje się tu również kardamon. Masę nakładaj na papier do pieczenia dużą łyżką. Rozsmarowuj również łyżką masę na w miarę okrągłe kształty, posyp płatkami migdałowymi i  piecz 30 minut w 180 C.

Krem z tahini (pasty sezamowej) + melasa z karobu =  pyszne smarowidło na pierniczki i ciasta świąteczne (proporcje 2:1)

Niech ten czas wypiekania będzie również wspólnym czasem z Waszymi dziećmi lub wnukami. Pięknych i aromatycznych chwil.

U.

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre