Ciasto z rabarbarem (bez cukru, bez glutenu)

Ciasto z rabarbarem (bez cukru, bez glutenu)

To ciasto dość długo czekało na swoją publikacje na blogu, bo od maja.. UPS! Wybaczycie? 😉 W między czasie wykonałam już kilka jego wersji i przedstawiam Wam najsmaczniejszą zdrowszą i szybką wersję letniego ciasta z rabarbarem z lekką nutą truskawkową. W jednej z opcji dodałam dwa przejrzałe banany, co stanowiło zamiennik słodu i wyszło naprawdę dobre. Wtedy z bananów robię po prostu mus. Możesz zrobić mus truskawkowo-bananowy też będzie pysznie i aromatycznie, oraz bardzo słodko ;). Jeśli chodzi o wersję bez jaj to oczywiście jest, zamiast jaj dodaj 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (zalej niecałą połową szklanki lekko ciepłej wody) + 1/3 szklanki lekkiej oliwy + 1 spora łyżka octu. Pamiętaj suche do suchych, mokre do mokrych następnie łączymy i delikatnie miksujemy.

Składniki:

  • kilka świeżych i ładnych łodyg rabarbaru
  • ewentualnie 170 g truskawek
  • szklanka mąki kokosowej
  • spora szklanka mleka kokosowego lub innego roślinnego jeśli wolisz
  • 4 jajka (od kur z wolnego wybiegu)
  • 4 łyżki ksylitolu lub innego zdrowszego słodu
  • laska wanilii lub esencja z wanilii (łyżka)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Rabarbar pokrój w dość cienkie paski. W międzyczasie rozgrzej trochę piekarnik do 180C.
Przygotowaną formę do pieczenia np. 20/20 cm wyłóż paskami rabarbaru. Przykrywamy równo cały spód, na to wylej zmiksowane truskawki lub truskawki z zmiksowane z bananami.

Osobno wymieszaj jaja, słód, mleko i wanilię, a osobno suche: sodę, sól oraz mąkę kokosową.
Następnie zawartość obu naczyń łączymy i miksujemy w urządzeniu miksującym. Tak przygotowane ciasto wylewamy na rabarbar i truskawki, pieczemy przez około 50 minut, góra-dół bez termoobiegu. Najlepiej jak jest lekko złocista powierzchnia.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy by odpoczęło i ostudziło się. Wyjmujemy ciasto z foremki obracając je do góry nogami, dzięki temu uzyskamy dość dobrze wyrośnięte ciasto z ładnym rabarbarowym wierzchem. Kocham ten zapach roznoszący się po całym domu, dla mnie to lato w pełni 😉 .

Smacznego weekendu 😉

p.s.

Korzystajcie z dobroci tej cudownej pory roku kochani!

U.

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre