Ziemniak to warzywo, którego starałam się zwykle unikać. Ale po kilku wizytach na wyspach hiszpańskich, gdzie również odgrywają one dość istotną rolę w kuchni poczułam się zachęcona, aby sięgać po nie nieco częściej. Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Ich kaloryczność zależy od techniki przetwarzania i tego czy są młode czy stare, na co warto zwracać uwagę jeśli po nie sięgamy. Mają właściwości zasadotwórcze. Bulwy ziemniaków dostarczają głównie witamin takich jak A, C, B1, B6 , oraz m.in. spore ilości potasu i fosforu. Ziemniaki najlepiej piec lub gotować w skórce. Jeśli gotować to w małej ilości osolonej wody i nie przegotowywać ich. Tracą wartości odżywcze, a ich indeks glikemiczny (kaloryczność) wzrasta. Jak wszystko, jeść je z umiarem i najlepiej jednak w porach obiadowych. Poniższa sałatka jest właśnie taką sałatką obiadową, zdecydowanie (jak dla mnie) na czas jesieni i zimy. Prosta w przygotowaniu i zaskakująca w smaku. Sycąca.


Składniki:

  • 1 kg najlepiej małych, młodszych ziemniaków
  • 5 łyżek dobrej oliwy najlepiej nierafinowanej
  • 4 cebulki dymki drobno posiekane
  • 3 spore łyżki posiekanego kopru lub natki pietruszki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki dobrego octu winnego
  • 1/2 łyżki miodu
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • opcjonalnie inne sezonowe lub ulubione warzywa np. czerwona cebula, papryka, zielony ogórek, kiszony ogórek;

Jeśli masz dostęp do młodszych ziemniaków to umyj je, nie obieraj i ugotuj do miękkości, lecz nie przegotuj ich. W międzyczasie na oliwie delikatnie podsmaż (często mieszając) cebulkę dymkę z czosnkiem, aż trochę zmiękną. Dodaj koper lub pietruszkę i jeszcze około 1 minuty gotuj. Wlej ocet winny, dodaj miód i mieszaj, aż się wszystko dokładnie wymiesza i rozpuści. Pod koniec dodaj soli i pieprzu. Ugotowane ziemniaki pokrojone lub jeśli są małe i młode to nie musisz już nic z nimi robić po prostu polej wcześniej przygotowanym dressingiem, póki jeszcze wszystko jest ciepłe dobrze wymieszaj. Odstaw sałatkę, pozwól jej trochę ostygnąć. Przed podaniem możesz posypać dodatkowo drobno posiekaną natką pietruszki. Ta obiadowa sałatka świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami. Zamiast dymki możesz użyć 4 szalotek lub czerwonej cebuli. Sałatka mocy, bo tak ją nazywam ;) najlepiej smakuj jak przygotujemy ją kilka godzin przed podaniem, aby ziemniaki zdążyły przejść smakiem i aromatem reszty składników .

Smacznego i zdrowego dnia ;) !
U.