Ciasteczka na wynos i na..

Ciasteczka na wynos i na..

Ciasteczka powstały podczas naszej kwarantanny po powrocie ze Szwajcarii. Tak to był ten dziwny czas.. Trochę z nudy, trochę z potrzeby chwili i na blogu dawno już nie było ciastek, a już na pewno nie takich, śniadaniowych ekstraklasa! Inspirowałam się głównie sugestiami mojej córki, Te zdrowe ciasteczka są idealne na wynos na drugie śniadanie, do koktajlu owocowo-warzywnego bez cukru, do jogurtu bez cukru do soku 😉 !

Składniki:

  • 3¼ szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych
  • 1½ szklanki ugotowanej białej fasoli
  • ¼ szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego lub z pestek winogron
  • ¼ szklanki syropu klonowego (lub innego ulubionego słodu: ryżowego, z agawy)
  • 1 łyżka siemienia lnianego (ja często używam złocistego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bez pszenicy)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu (ewentualnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • otarta skórka z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
  • ⅓ szklanki suszonych moreli bez cukru (lub ulubionych suszonych owoców np. daktyli, śliwek)
  • ¼ szklanki rodzynek lub żurawiny bez cukru
  • ¼ szklanki pestek dyni (lub nasion słonecznika)
  • ¼ szklanki purée z jabłek

Rozpocznij od rozgrzania piekarnika do około 190°C,a blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Siemię lniane zmiel i zalej 3 łyżkami ciepłej wody i odstaw, aż zgęstnieje. Jedną (część) szklankę płatków owsianych zmiel na mąkę i przesyp je do większej miski, a następnie dodaj resztę niezmielonych płatków oraz proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, sól.
Fasolę zmiksuj na gładką masę. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy, skórkę z pomarańczy, zawiesinę z siemienia, purée jabłkowe i ekstrakt z wanilii i zmiksuj ponownie na gładką masę.
Fasolową masę z dodatkami przełóż do większej miski z płatkami owsianymi i wymieszaj razem z suszonymi morelami, rodzynkami lub żurawiną i pestkami dyni/ i lub słoniecznikiem.
Uformuj następnie kulki lekko zwilżonymi dłońmi i spłaszcz je, formując kształt ciastek albo batoników. Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz przez około 15–20 minut, aż zbrązowieją, ale uważaj, aby zbytnio nie wyschły! Przed najlepiej jedzeniem dokładnie je ostudź.

Ciastka przechowuje się szczelnie zamknięte do tygodnia, chociaż to raczej mało realne ;).

Przyjemnego i smacznego weekedu!

U.

© 2015 - inspirujące kULInaria - jemto.pl - Theme by Themefyre