Koniec roku, nie lubię tego czasu.Trudno stwierdzić dlaczego, przecież co by sie nie wydarzyło lub wydarzyło i tak zawsze jestem do przodu o doświadczenia, poznanych ludzi..etc etc Ten rok był dla mnie szczególnie hojny, baaardzo pracowity, pełen rozczarowań tych bardzo pozytywnych jak i negatywnych (..i te są potrzebne). Kulinarnie rok kolejnych wspaniałych odkryć, inspiracji i nowych wyzwań. Poniżej namiastka tych spotkań oraz na samym końcu (dla wytrwałych) obiecany przepis na czekoladę wegańską CARPIE DIEM!!!
Rozpocznę jednak od tego, czego już nie ma, lecz pozostało w moim sercu bardzo bardzo..!
https://www.youtube.com/watch?v=w1HfK7jBftw
Pokrzwynik http://domnumer10.pl/
zdjęcia: Maura Ładosz
Restaurant Day Wrocław 2014
To już jest koniec…?
U młodej mamy Ali Janosz-Niebieleckiej w programie “Pytanie na śniadanie” : Lekka i zbilansowana kuchnia MAMY w ciąży i nie tylko.. ;) Było przesmacznie i baaardzo wesoło.
Poranna jaglanka młodej mamy
Spotkanie w cyklu “Kulinarny Wrocław” z cuuudowną Moniką Jaworską w Radiu Ram —>
Oto JA ;)
A teraz..
Czekolada wegańska *na koniec roku* CARPE DIEM
Składniki:
– pół szklanki oleju kokosowego organicznego (zwróć uwagę na jakość!)
– pół szklanki masła orzechowego domowego- można zastąpić kolejną porcją oleju kokosowego
– pół szklanki kakao surowego lub karobu ;)
– 3-4 łyżki prawdziwego miodu np. spadziowego lub słodu z daktyli
– prawie ½ szklanki zmielonych migdałów
– łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (najlepiej)
– szczypta soli
– ćwierć szklanki amarantusa ekspandowanego lub prosa
– ćwierć szklanki lub ciut więcej orzechów włoskich/arachidowych/laskowych- lekko pokruszonych
– ćwierć szklanki żurawiny
– ćwierć szklanki suszonych moreli niesiarkowanych najlepiej, jagód goji lub inkaskich
Inspirujące K’uli’naria
Zdjęcia:
Maura Ładosz , Kasia Wypchło, Sylwia Wilk