DOBRY DZIEŃ TO M.IN. TAKIE DZIEŃ W KTÓRYM ODPOWIEDNIO ZADBASZ ZARÓWNO O SWOJE CIAŁO JAK I O SWOJE WNĘTRZE POD KAŻDYM WZGLĘDEM I NA KAŻDYM POZIOMIE.
Spróbuj korzystać regularnie z moich propozycji:
1. WZMACNIAMY ODPORNOŚĆ:
TRUSKAWKI/MALINY + KIWI ( witamina C + bakterie probiotyczne z mleka lub jogurtu)
Truskawki, kiwi, gruszki, mleko roślinne lub jogurt naturalny bez mleka w proszku lub również roślinny jeśli masz dostęp do takiego. To składniki koktajlu „pewniaka” dla odporności. Proporcje? Po prostu tak jak lubisz, ale na pól szklanki jogurtu optymalna dawka to:
- szlanka truskawek ( 200/250g)
- jedna spora gruszka
- jedno kiwi
Truskawki możemy lekko zmrozić, nie tracą wtedy zbyt wiele na wartości, a dadzą nam szybkie ochłodzenie w upał.
*Uwaga osoby z wrażliwym gardłem, lepiej tak nie eksperymentujcie.
2. REGENERUJEMY SIŁY:
JAGODY + BANAN (antyoksydanty + naturalny słód + serotonina)
Jagody możemy mocno schłodzić, dodajemy pokrojonego banana, łyżka prawdziwego miodu. Całość zalewamy mlekiem roślinnym np.ryżowym lub owsianym. Błyskawicznie staniesz na nogi ;)
- 200/250g jagód
- banan
- miód
- mleko np. roślinne: ryżowe, owsiane, sojowe, jaglane, migdałowe
3. BUDZIMY SIĘ:
MARCHEWKĄ + ANANASEM ( WITAMINY B + BROMELAINA + WITAMINA A + POTAS )
- 200g soku z marchwii
- ćwiartka ananasa
- seler naciowy ( dla przełamania i zaostrzenia smaku)
- łyżka otrąb lub zarodków owsianych
4. RELAKSUJEMY SIĘ NA ZIELONO:
kapusta włoska+ pietruszka + seler naciowy + brokuł+ marchew + pomidor
Witaminy z grupy B, potas, likopen.
Wszystkie zielone warzywa mają znakomity wpływ na pracę wąrtoby, jelit, nawet na układ oddechowy. Są naturalnymi lekami na stres, głównie dzieli zawartość witamin z grupy B. Magnez tak bardzo Nam potrzebny pozyskamy go tutaj z kapusty oraz z pietruszki. Powyżej wymienione warzywa, myjemy, obieramy jeśli potrzeba miksujemy najlepiej w urządzeniu typu termomix lub wyciskarka do soków warzywnych, zdecydowanie! Jeśli chodzi o proporcje, to proponuję:
- 3 liście włoskiej kapusty
- 1 pietruszka (korzeń)
- 2 pałki selera naciowego
- 1 marchew (spora)
- 3 spore pomidory (najlepiej malinowe)
Dla dzieci:
LEMONIADA OGÓRKOWA
- 1 ogórek
- 1,5 litra wody mineralnej
- 4 limonki
- kilka garści liści mięty
- naturalny miód lub inne ulubione zdrowe słodziło np. z daktyli
Ogórki i cytrusy myjemy. Ogórki obieramy, kroimy i wrzucamy do dzbanka. Wyciskamy sok z limonek. Dolewamy do ogórków i dodajemy miód.Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, pod koniec dorzucamy mięte. Bardzo dokładnie mieszamy.
LEMONIADA IMBIROWA
- liście świeżej melisy
- 4 cytryny
- ksylitol ( lub inne zdrowe i dostępne dla Was słodzidło)
- kłącze imbiru
Liście melisy rozcieramy z ksylitolem, zalewamy woda mineralną i dodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Pod koniec dodajemy starty na tarce z drobnymi oczkami imbir. Bardzo dokładnie mieszamy i wtedy jest już gotowa do wypicia przez małe i duże Brojki ;0)
No to zdrówko!
Inspirujące KUlinaria