Wprawdzie to już bardziej zima niż lato, lecz tak naprawdę o każdej porze roku możemy mieć ochotę lub okazję, aby przygotować pyszne domowe lody. I tego się trzymam, gdy za oknem pada deszcz, zimno i wieje. Obecnie jeszcze możemy dotrzeć do sezonowych, polskich owoców, ale i nie tylko. Jest w czym wybierać, ponad to możemy śmiało zamienić jakiś owoc na inny obecnie bardziej dostępny i jak najmniej schemizowany lub przemrożony.
Tymczasem proponuję to co przerobiłam na swoich domownikach, oraz wiernych odbiorcach ;)
Lody orzeźwiające: cytrynowo-miętowe
Składniki:
- pół litra soku ze świeżo wyciśniętych cytryn
- ulubione słodzidło np. miód, słód z daktyli lub ksylitol w ilości wedle naszego smaku
- liście świeżej mięty *najlepiej ogrodowej ( ilość zależy od tego, czy chcemy abym mięta była bardziej wyczuwalna)
- odrobina wody (niekoniecznie)
Wszystkie składniki miksujemy i otrzymaną miksturą uzupełniamy pojemniczki do domowych lodów na patyku. Zamrażamy minimum 2-3 godziny i gotowe.
;-)
Lody bananowo-truskawkowo-porzeczkowe
Składniki:
- 2 banany
- garść truskawek (pokrojonych na ćwiartki)
- garść czerwonych porzeczek ( czarne również sprawdzają się genialnie) lub malin
Miksujemy banany na gładką masę. Dodajemy resztę owoców i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do foremek na lody lub do miseczki i wkładamy do zamrażalnika.
;-)
Lody kokosowe + mango/melon
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (bez chemii)
- 1 mango lub melon
Myjemy i obieramy nasz owoc. Następnie bardzo dokładnie miksujemy z mlekiem i wkładamy do zamrażarki.
;-)
Lody banan-chili
Składniki:
- 2 banany
- odrobina płatków chili
Miksujemy banany z płatkami. Przekładamy do specjlanych foremek na lody domowe lub do pudełka na lody i zamrażamy. U mnie podane z musem truskawkowo-poziomkowym.
;-)
Lody czekoladowe
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (owsiane, kokosowe, migdałowe, migdałowo-ryżowe)
- 1 banan
- karob lub kakao (wedle uznania, u mnie 3-4 łyżki)
- lub bardzo gorzka czekolada(90%) do drugiej propozycji, lodów a’la straciatella ;)
Miksujemy banana z mlekiem i karobem(lub kakao 100%). Masę przekładamy do foremek/miseczek i dobrze schładzamy.
;-)
Delikatnie malinowy sorbet z limonką i kardamonem
Składniki na 4 porcje:
- 500g mrożonych malin
- limonka
- 3 łyżki słodu z daktyli lub miodu
- szklanka kruszonego lodu
- spora szczypta kardamonu
Maliny i całą resztę wspaniałych składników miskujemy, łącznie z lodem. Blender tutaj nie da rady!!!
Na koniec dodać świeżo starty kardamon i dokładnie wymieszać.
Inspirujące KUlinaria