Kolejny pomysł na ciasto bez mąki oraz cukru. Wysokobiałkowe, ponieważ główną bazą tegoż wypieku jest biała fasola. Białko roślinne zawarte w białej fasoli oczywiście nie jest pełnowartościowym białkiem, ponieważ brakuje mu kilku aminokwasów, ale fasola zawiera go aż 22%. Jest ona bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia. Ponad to posiada spore ilości potasu, wapnia i fosforu. Ciacho jest bardzo sycące, idealne zamiast jakiegoś posiłku. Idealne na poprawę nastroju i daje kopa na cały dzień. Jest wilgotne, delikatne i puszyste, czyli prawie jak zwykły sernik a jednak to sernik bez sera. Dobry dla alergików, cukrzyków oraz osób dbających o linię.
Składniki:
- 350 g fasoli białej, czyli ok. 900 g ugotowanej lub niecałe 4 puszki odsączonej fasoli
- 6 sporych dobrych jaj
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki delikatnej oliwy
- 2/3 szklanki ksylitolu lub słodu z daktyli, buraków, ryżu, lub kokosa ( w zależności na co możesz sobie pozwolić, wybór zdrowych słodzideł jest całkiem spory)
- 6 czubatych łyżek gęstego mleczka kokosowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- ok. 200 g gorzkiej czekolady powyżej 70% zawartości kakao lub czekolady z karobu (zdrowy zamiennik kakao) jeśli jest taka zdrowotna potrzeba ( 100 g do środka i 100 g do posypania
Jeśli Twój wybór padł na fasolę nie z puszki, to musisz ją ugotować do miękkości (uprzednio ją namaczając). Kiedy już masz bazę do tego super ciasta to łączysz wszystkie składniki poza czekoladą i miksujesz na najwyższych obrotach przez około 3-5 minut. Jeśli konsystencja masy jest zbyt rzadka dodaj odrobinę jakieś mąki bezglutenowej: kokosowa, z jakichkolwiek orzechów lub kaszy. Kilka razy zdażyło mi się dodać kokosowego mleka w proszku aby zagęścić to ciasto lub mąkę z migdałów, oraz kaszy jaglanej. Kiedy już masz gotową gęsto-mokrą masę dodajesz czekoladę około 100g pokruszoną i mieszasz już tylko łyżką. Tak przygotowaną masę ciasta wylewasz np. do tortownicy o szerokości 22-24cm. Wierzch posyp pozostałą pokruszona mocno gorzką czekoladą lub czekoladą z karobu jeśli np. masz alergię na kakao, gluten lub laktozę. Piec około 45 minut, bez termoobiegu. Czasami ten czas może się wydłużyć do 60 minut jeśli piekarnik wolno piecze. Ciasto jest wilgotne, podobne konsystencją do sernika, delikatne, po prostu przepyszne. Polecam koniecznie Ci je wypróbować. To pyszne i zdrowe ciasto jest bardzo sycące, więc śmiało może stanowić posiłek np. drugie śniadanie do jakiegoś ulubionego owoca. Myślę, że jest to również dobra przekąska po treningu ;)
I tak przy okazji łapcie sprawdzony już od kilku lat przepis na zdrowe, pyszne i pożywne Surowe Pączki:
- szklanka zmielonego złocistego siemienia lnianego
- 1 szklanka wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
- 1/3 szklanki mąki migdałowej
- 150 g niesiarkowanych daktyli\ lub moreli
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 duży dojrzały banan lub szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady ( powyżej 70%)
- „puder” – zmiksowany ksylitol z wiórkami kokosowymi (1:2)
Wiórki, mąkę migdałową, siemię wkładamy do malaksera i mielimy na gładki proszek. Dodajemy przyprawy, daktyle i banana/kaszę. Chwilę miksujemy. Do gotowej masy dodajemy kawałki posiekanej czekolady i dokładnie łączymy. Lepimy kule o średnicy ok. 4-5 cm i obtaczamy w „pudrze”.
Smacznego i zdrowego dnia,
U.